«Nei og atter nei» skal ut til landets scener
«Nei og atter nei» er beskrevet som et både morsomt, gjenkjennelig og litt vondt portrett av norsk samtid. Nå er boken smidd om til teateroppsetning – og det er klart for trekantdrama i stort format. Lykkes roman traff en nerve hos leserne, og nå håper de involverte i teateroppsetningen at de har klart å overføre dette til scenerommet.
Når det nærmer seg premiere, får pressen se et utdrag. Et minimalistisk scenerom åpenbarer seg, der mye av stemningen skapes ved hjelp av sterke farger og pulserende musikk. I den ene scenen får vi følge Jan på julebord, der han sjarmeres i senk av den yngre og beundrende Hanne.
Den andre scenen viser Jan når han må erkjenne sine synder for Ingrid, hans ektefelle gjennom mange år. I rollen som forsmådd hustru møter vi Ingunn Øyen.
– I likhet med Ingrid har også jeg opplevd en stor omveltning. Jeg har flyttet tilbake til hjemtraktene mine og kjenner meg litt igjen i henne, sier Øyen til NTB. Når teppet faller, håper hun publikum tar med seg optimisme hjem fra teatersalen.
– For Ingrid kan nå velge en helt ny vei, en vei som ikke handler om alle andres forventninger til henne. Hun har jo vært en ja-person hele livet, og det begynner å tære på, fortsetter Øyen. Hun legger til:
– Det som er så befriende med denne fortellingen er at den sier noe om at en krise ikke trenger å være noe som definerer deg, til evig tid. Det trenger ikke være sånn at du er helt crazy selv om du foretar en endring, tvert imot kan det være det som må til – for å komme seg videre.
Frodig galskap
Skuespilleren mener teater er helsebringende, spesielt de stykkene der man kan hente ut noe personlig og relevant – og der man nesten møter seg selv i døra.
– Så glem psykologtimen, kom heller og se «Nei og atter nei», sier hun spøkefullt, og skyter inn:
– Det er masse humor her, mye å le av, for det oppstår jo komikk også når vi ser alt dette dypt menneskelige som vi alle kaver med i hverdagen.
I rollen som Jan møter vi Anders Modal, som sier han ikke kunne annet enn å takke ja til rollen.
– Jeg lo meg gjennom boka hjemme, og elsker rett og slett den frodige galskapen i «Nei og atter nei». Jeg synes også det er så bra at alle de tre hovedkarakterene får komme fram, med kjøtt og blod, sier han. Og utdyper om karakteren han nå gir scenisk liv:
– Jan drømte om å bli musiker, men han fulgte statsvitenskapssporet og endte opp med departementsjobb. Livet hans er bra, med kone, to nesten voksne sønner og flott hus. Men så kommer Hanne inn i livet hans, og det snur opp ned på alt.
– Vi som spiller i stykket har fått mye sympati med alle karakterene. Hver på sitt vis er de veldig menneskelige, og både Jan, Hanne og Ingrid er folk vi enten kjenner, eller kan kjenne oss igjen i. Det er i det hele tatt en ganske klassisk fortelling dette her, slår han fast.
Dronningen av prosesser
Den tredje som trer fram i trekantforholdet er den forføreriske og søkende Hanne, som spilles av Mari Hauge Einbu.
– Et stykke som dette er et drømmeprosjekt, jeg er stor fan av Nina Lykke, det sto virkelig øverst på listen min over prosjekter jeg hadde lyst til å gjøre, sier hun. Og mener forfatteren har et treffsikkert og skarpt blikk på den norske virkeligheten.
Hun kaller prøveperioden for en overskuddspreget prosess.
– Med Maren Bjørseth på regi, er du sikret at det blir bra. Hun er dronningen av prosesser, hun gir oss skuespillere masse tillit. Jeg tror publikum kommer til å føle seg berørt, og at de får oppleve både latter og vemod sammen med oss, fortsetter hun – og får støtte av regissør Bjørseth.
– Vi har jobbet veldig med å balansere dette med sårhet og humor, og håper nå at vi har landet et sted som sier noe om oss som lever i dag. Dypest sett er dette en fortelling om frigjøring, og om dette: Vil du ha noe annet i livet ditt, så må du faktisk selv ta grep, sier hun til NTB.