Illustrasjonsbilde.

Foto

Bjørn Sigurdsøn / NTB

Markant nedgang for kulturlivet i Den norske kirke

Publisert: 20. mars 2023 kl 09.00
Oppdatert: 20. mars 2023 kl 09.00

Onsdag presenterte Statistisk sentralbyrå ferske Kostra-tall, som blant annet byr på innsikt i nordmenns kirkevaner i 2022. Tallene viser at kulturlivet i kirken opplever nedgang, ifølge Vårt Land.

I 2022 var det totalt 613.688 besøkende på konserter og andre kulturarrangementer i regi av menigheten. Det er en nedgang på nesten 30 prosent sammenlignet med «normalåret» 2019. Også besøkstallet på kulturarrangementer i regi av andre enn menigheten følger det samme mønsteret. Der var det en nedgang på nesten 26 prosent i fjor sammenlignet med 2019.

Tore Dvergastein, kulturrådgiver i Tunsberg bispedømme, mener det ikke holder å skylde på strømpriser og kalde kirker.

– Kulturfrivilligheten har fått seg et skudd for baugen. Man er avhengig av brannvakter og folk i døra, men tilbakemeldingene fra både kulturutvalg og arrangører er at det det er vanskeligere å finne folk enn før, sier han til VL.

– Dette er det samme som de fleste kulturarrangører opplever. Vi har blitt vant til å holde oss mer hjemme. Er det stuegris-syndromet det heter? Jeg merker det for meg selv – det skal mer til at jeg går ut enn før, sier Ragna Sofie Grung Moe, kulturrådgiver i Bjørgvin bispedømme (Den norske kirke).

­