Litteraturtips til påsken – fra kulturministeren, Mette-Marit og flere
– Jeg tenker kanskje på «Gösta Berlings saga» av Selma Lagerlöf, svarte kronprinsessen da NTB i forrige uke spurte om litteraturtips til påskeferien.
Boken kom ut i 1891 og var Lagerlöfs debutbok.
– Jeg holder på å lese den for andre gang nå. Det er en veldig fin bok som kan passe for påsken, sier kronprinsessen.
Ifølge forlaget Oktober handler boken om presten Gösta Berling, som på grunn av drukkenskap står i fare for å miste jobben.
«Fortvilet legger han seg til for å dø i en snøfonn, men blir funnet av den barske og karismatiske majorinnen på Ekeby», skriver forlaget. Derfra starter et nytt eventyr – og et muntert, sorgløst levesett tar til.
Selma Lagerlöf (1858–1940) er en av forrige århundres mest leste forfattere. I 1909 ble hun tildelt Nobelprisen i litteratur.
Flere boktips for påsken
For å utfylle kronprinsessens tips har NTB kontaktet et par personer i bibliotekmiljøet.
– Jeg kan anbefale «To søstre» av Åsne Seierstad. Den er jo veldig aktuell siden de to søstrene nå er kommet tilbake til Norge. Og siden Seierstad nylig fikk Bjørnsonprisen, sier biblioteksjef Birgitte Schuman-Olsen ved Tønsberg og Færder bibliotek på telefon fra påskefjellet.
Boken handler om to søstre fra Norge som reiste til Syria høsten 2013. I forrige uke kom de tilbake til Norge sammen med barna og ble siktet for deltakelse i ekstremistgruppa IS.
Schuman-Olsen minner om at boken er tilgjengelig i appen BookBites, som mange av bibliotekene bruker.
– Dermed er den jo veldig grei å ha med på fjellet, sier hun.
Av påskekrim trekker hun fram «Nattløperen» av Karin Fossum.
– Den kan jeg anbefale. Det er den typen krim jeg liker. Ikke så blodig og grotesk som Jo Nesbø, og så er det mer psykologi og gode menneskeportretter, så man får tiltro til karakterene, sier hun.
Husk påskeåpne biblioteker
Eli Sætre Follerås, som er seksjonsleder ved Deichman Stovner, Nordvedt og Romsås i Oslo, kan anbefale «Å vanne blomster om kvelden» av Valérie Perrin.
– Den synes jeg er veldig rørende og fin. Det er en roman som kom for et par år siden og som handler om livets små og store spørsmål, sier hun.
Sætre er også på tilbudssiden når det gjelder påskekrim:
– Der vil jeg anbefale bøkene til Johanna Mo. Den første heter «Nattsangeren», og så har den en fortsettelse som heter «Skyggeliljen», sier hun.
Til slutt trekker Follerås fram diktboken «Kvit norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn:
– Den handler om å være adoptert, og den er veldig sterk. Den handler også om rasisme om hvordan det er å være norsk og samtidig se annerledes ut, sier Follerås.
Hun minner om at mange av bibliotekene i Oslo – og også andre steder i landet – holder åpent i løpet av påsken for de som ikke drar til fjells.
Ingen tips fra kronprinsen
NTB forsøkte også å innhente boktips fra kronprins Haakon, men han hadde ingen bøker å anbefale for øyeblikket. Han har tidligere innrømmet at kona leser mye mer enn ham.
– Du har ikke noen TV-serier å anbefale i stedet?
– Nei, jeg har ikke en TV-serie som jeg er veldig inne i akkurat nå, svarte kronprinsen.
Han ble muligens tatt litt på senga av spørsmålet, som ble stilt på en pressekonferanse i Rauland som egentlig handlet om håndverkstradisjoner og håndarbeid.
Bonusspor fra kulturministeren
En henvendelse ble også sendt til kulturministeren i siste liten. Svaret kom akkurat i tide tirsdag kveld:
– I påsken vil jeg anbefale alle å lese Ingeborg Arvola med «Kniven i ilden», Marte Magnusdotter Solem med «Noe av betydning» og Trude Marsteins «Egne barn», skriver kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) i en epost.
– Jeg slår et slag for kvinnelige norske forfattere, og dette er tre bøker jeg selv liker veldig godt, sier hun.