– Jeg forsto fort at folkene som lager denne serien brenner for det de driver med. De liker å utfordre seg selv, forske i nye måter å fortelle historier på, og ikke minst sette søkelys på gutter og spiseforstyrrelser, et lite belyst problem, sier Linn Skåber, som entrer TikTok-serien «Toxic» som moren til Chris.

Foto

Ramp

Linn Skåber i TikTok-serie: – Kort vei fra arbeid til tilbakemeldinger og publikum

Publisert: 10. mars 2023 kl 07.03
Oppdatert: 10. mars 2023 kl 07.03

– Noe av det fineste med å jobbe på TikTok, er at det er så kort vei fra arbeid til tilbakemeldinger og publikum. Folk kan være med nesten direkte, og komme med sine opplevelser, erfaringer og spørsmål, sier Skåber – som spiller mor til en av hovedkarakterene i «Toxic».

Da «Toxic» meldte seg med første sesong i fjor, var den Europas første dramaserie på TikTok. Den helnorske satsingen tok for seg spiseforstyrrelser blant unge, med særlig fokus på unge gutter. Den har ifølge pressemeldingen 5,5 millioner visninger, 106.000 likes og 6.500 kommentarer og delinger.

Bak «Toxic» står kommunikasjonsbyrået Ramp og organisasjonen Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS), som opplyser at det nyskapende prosjektet ble laget for å nå unge med sitt viktige budskap. Manusforfatter og regissør Aleksander Dokkeberg opplyser at spiseforstyrrelser som tematikk vies enda større tid i runde to av serien.

– I første sesong var en del av premisset at seerne ikke visste hva som lå bak karakteren Chris sin merkelige oppførsel. Nå får man et større innblikk i hvorfor spiseforstyrrelser oppstår og hvordan sykdommen kan se ut for ulike mennesker.

Om handlingen heter det: «Kjæresteparet Chris (Leif Kokvoll) og Aurora (Sandra Instebø) sliter med å vite hvordan de skal snakke om mat og kropp etter at det er blitt kjent at Chris lider av spiseforstyrrelser. Når moren til Chris, Lisbeth (Linn Skåber), dukker opp i byen, blir situasjonen enda mer innviklet. Hva skjuler Chris om fortiden sin?».

Organisasjonen Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) tror på en tilstedeværelse på TikTok, både gjennom sin egen kanal og via «Toxic»-serien.

– Flere peker nettopp på TikTok som kanalen der de blir klar over vårt tilbud. Det er helt avgjørende at vi befinner oss der barn og unge er, med innhold som oppleves som relevant, sier kommunikasjonsrådgiver Nina Hvidsten.

Høsten 2022 opplevde ROS økning i antall henvendelser da 71 prosent flere unge under 18 år tok kontakt i 2022 sammenlignet med 2020.

­