Dag Solstad får kritikk for måten han fremstiller kvinner i sitt forfatterskap.

Foto

 Vidar Ruud / NTB

Kritiserer Dag Solstads framstilling av kvinner

Publisert: 3. mars 2023 kl 07.49
Oppdatert: 3. mars 2023 kl 07.53

Dag Solstads forfatterskap er tema i årets første nummer av tidsskriftet Agora. Litteraturviter og forfatter Grethe Fathima Syéds bidrag i nummeret heter «Undergrumset i kulturen» og tar for seg hans «Genanse og verdighet» fra 1994.

I artikkelen dissekerer hun karakteren Eva Linde, som hun mener kun har ett karaktertrekk: hennes «ubeskrivelige skjønnhet».

Dette utdyper hun videre i Klassekampen i dag, der hun også kritiserer Solstads litterære fremstilling av kvinner generelt.

– Grunnen til at jeg skrev artikkelen, var at jeg skulle undervise om Solstads forfatterskap og tenkte herregud, er det disse romanene jeg skal servere den oppvoksende slekt? sier hun blant annet.

På spørsmål om all kunst skal være entydig, svarer hun følgende:

– Nei, kunsten er ikke entydig. Like lite som livet er det. For meg koker det ned til et valg: Skal jeg bruke tid på tekster som jeg synes har så mye grums i seg?

– Interessant framstilling

Førsteamanuensis Kjersti Aarstein ved Høgskolen i Vestlandet er heller imponert over Solstads kvinnelige karakterer. Hun mener kvinnene ofte er irriterende og at hun derfor er glad han skriver så lite om kvinner.

– Likevel synes jeg framstillingen er interessant, fordi jeg tror det kvinnesynet er veldig utbredt. Det hadde ikke vært noe feministisk framskritt å utradere blikket fra litteraturen. Det er snarere viktig at det finnes, for på den måten kan man følge og studere det, sier hun til Klassekampen.

­