Klart for ny sesong av «Exit»: – Hun mister også noe av sin medmenneskelighet på veien
Finansakrobatene vender tilbake til skjermene, tredje og siste sesong av «Exit» ruller i gang på NRK 2. mars. Det er duket for kynisk spill, sosiopat-takter og skitne penger igjen.
Tobias Santelmann figurerer igjen i rollen som den lett splittede Henrik, mens Jon Øigarden gjør comeback som mestermanipulatoren Jeppe. Simon J. Berger gjentar rollen som skummelt kalde Adam – og så får vi se da, om frynsete William – spilt av Pål Sverre Hagen – dukker opp i pengegaloppen.
Men dette er på mange måter Hermine, spilt av Agnes Kittelsen, sin sesong. I denne tredje sesongen har hun virkelig forstått spillet, og det blir betimelig å spørre skuespilleren om man kan se på denne avsluttende sesongen som en historie med feministisk bunn.
– Jeg synes det er riktigere å si at det handler om et menneske som har lagt ut på en stor reise, som forandrer henne. Og for Hermine er jo ikke det bare positivt, hun mister også noe av sin medmenneskelighet på veien, svarer Kittelsen.
For skuespilleren har rollen gitt anledning til å gi oppmerksomhet til en gruppe kvinner som opplever å stå på bar bakke, i kjølvannet av samlivsbrudd.
– Hermines skjebne trigger nok til at man tenker litt over sitt eget sikkerhetsnett, man har som kjent ingen garantier i livet. Gjør du deg avhengig av en annen, så kan det fort bli et problem, slår skuespilleren fast.
Drøye scener
Det er en kjent sak at serieskaper Øystein Karlsen har hentet inn fortellinger fra ekte finansfolks liv til «Exit»-serien. Første sesong hadde rene sjokkeffekten på oss. For selv om Karlsen understreker at det handler om en veldig liten gruppe, de fleste norske finansfolk er redelige folk, så gir han oss også noen fortellinger som er mildt sagt drøye.
Men oppi alt det mørke og kyniske, lar han også humoren tre fram.
– Helt siden vi jobbet fram TV-serien «Dag» har humor vært viktig for meg, for uten den tror jeg ikke folk orker å henge med, sier Karlsen. Og forteller at han selv kom til et «metningspunkt» litt uti den dystopiske TV-serien «Handmaid's Tale».
– Det ble for mørkt, jeg fikk helt og holdent nok etter noen episoder, slår han fast. Og sier likevel at det er greit å være forberedt på at tredjesesongen av «Exit» er den mørkeste. At den kan tendere mot mørk drama, særlig mot slutten.
– Men jeg tror jo at dette gjelder: Likte du de første to sesongene, så vil du også like denne.
At mange har likt serien, er det liten tvil om. Første sesong ut ble i snitt sett av 2,1 millioner – mens 2 millioner har fått med seg andresesongen, melder NRK.
Helt grønne
I sesong tre finner gutta nye måter å tjene penger på, de tar seg rett og slett inn i det grønne skiftet og utforsker mulighetene i vindmølleparkenes verden.
– Det er utrolig mye penger som går ut av Norge gjennom vindkraft – og vi tematiserer også et ekstremt ukontrollert kryptomarked, røper Karlsen – som lot en rapport fra Tax Justice Norge – om eierkonstellasjonene i Norsk vindkraft – være med på å gi inspirasjon til tredjesesongen.
– Er du samfunnskritisk med serien, Karlsen?
– Først og fremst vil vi underholde. Men det er klart, når vi nå først har denne plattformen så skader det ikke om vi får folk til å tenke litt over verdisynet i det nyrike Norge.
Til spørsmålet om han har en favoritt-drittsekk i serien, smiler serieskaperen svakt mens han tenker seg om.
– Nei, det har jeg ikke. De skravler og snakker like mye inne i hodet mitt, alle sammen.
– Helt til slutt, er det virkelig kroken på døra for alltid for «Exit»-universet»?
– Jeg vil ikke utelukke noe. Men vi ønsker å gi oss på topp, og så synes jeg seerne fortjener en slutt som nøster opp alle handlingstrådene.
– Slik serien framstår nå, så er sesong tre veldig avsluttende, rett og slett et skikkelig punktum for akkurat denne historien, framholder han.