Foto: Gyldendal.

Julia Kahrs vinner Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2022 for Familien Brattbakk

Publisert: 2. mars 2023 kl 15.38
Oppdatert: 2. mars 2023 kl 15.38

­– Det aller beste for meg er synligheten som dette gir boka, i tillegg til at det nesten føles som å få energi og motivasjon intravenøst! Det er en enorm motivasjon i den synligheten, som jeg riktig nok har klart meg uten frem til nå, men som gir et fantastisk løft som ikke ligner noe annet. 

Prisfavoritt 

Julia Kahrs fikk sitt store gjennombrudd i fjor med den spennende, ville og høyst originale barneromanen Familien Brattbakk, som er hennes femte bok. Romanen ble årets store prisfavoritt; Den ble nominert til både ARKs barnebokpris, superfinalist i Bokslukerprisen, vinner av Brageprisen 2022 i kategorien for barne- og ungdomsbøker, og nå også vinner av Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2022. I tillegg var Familien Brattbakk en av elleve bøker som ble pitchet under den internasjonale filmfestivalen Berlinalen i februar, hvor det var mer enn 190 bøker fra 30 land påmeldt. 

Fra juryens uttalelse: 

Forfatteren forener en rekke sjangre fra humor og skrekk til eventyr, drama og krim, før det hele sømløst glir over i ren science fiction. Med romanen Familien Brattbakk har Julia Kahrs skrevet en medrivende, original fortelling, full av fascinerende kontraster. Romanen er fantasirik, men likevel troverdig, oppdagelsene underveis er rystende, men kostelige, og de inngående detaljene er ekle på en svært smakfull måte. Romanen er dypt alvorlig og herlig usentimental. Istedenfor tårer og snørr får vi servert kaldt vann og gørr. 

Les resten av uttalelsen her.