Greni og Bigbang med nytt album: – Vi har ofte hatt det tøft i studio
– Å ha et perfekt klima frigjør enormt mye energi, sier Greni – på samme dag som aprilsnøen gjorde ting vanskeligere på Østlandet. Og det er altså ikke det norske klimaet han snakker om – men tilværelsen i Los Angeles.
– Jeg tror det gjør noe med måten man tenker på om noe er mulig. Du skal ikke se bort fra at Janteloven kanskje kommer av hvor værhardt og karrig det er her? Når du kommer til et sted hvor alt går av seg selv, får du enormt med overskudd. Mer dopamin!
Og i sitt barndoms drømmeland, blant palmene i Echo Park i LA, har Bigbang-sjefen siden 2010 hatt hus med innspillingsstudio i hagen, kalt Magic Gas Studio. Han mener California har en bortimot ideell beliggenhet på planet i forhold til havet, lyset og solen.
– Bare se på alt som blir laget der: Folk blir ekstremt kreative der. Det har også noe med at det er et sted hvor folk fikk begynne på nytt for ikke så lenge siden, uten å være syltet ned især, gammel doktrine fra akademia eller religion. Mange mener California-myten har utspilt sin rolle, men nesten alle som har muligheten til å være der eller jobbe der – de gjør det!
Som en dansk fjellturist
Ikke rart at Øystein Greni landet på tittelen «Le Californie» som tittel på den nye Bigbang-skiven – samtidig som han understreker at hele amerikadrømmen har «et lite Don Quijote-element i seg også».
– Man tar hele eventyrverdenen og gjør et forsøk på å lage virkelighet av den. Det blir selvfølgelig ikke virkelig, det blir noe mystisk – som denne platen. Gjennom hele min barndom var California en arena for eventyr. Så klarte jeg å lage mitt slags eget lille paradis der borte som er enda mer California enn det californiere selv får til, ler han. Sønnen til Ry Cooder har kalt nordmannens studio for noe av det kuleste han har sett, og Greni kontrer med på å påpeke at han er omtrent som en dansk fjellturist i Norge.
– Han kan jo mye mer om Rondane enn en eller annen innfødt fordi han har sittet nede i Horsens og lest bøker og sett filmer.
På samme måte vokste Greni selv opp med en romantisering og mytologisering av USA gjennom musikerfaren, etter hvert også gjennom skateboardkulturen. Nå i dag tilbringer han månedene oktober, november, mars og april i California, og får med seg bra skiføre, desemberturnering og Sommer-Norge resten av tiden.
Besøk hos Frelsesarmeen
Men resten av bandet, trommeslageren Olaf Olsen og bassist Nikolai Hængsle, er ikke like lette å flytte på i retning California som Greni selv. Dermed er deres bidrag på platen innspilt i en betongkloss midt i Oslo, nemlig FA-Studio – som altså er Frelsesarmeens lokale.
– Det er det beste innspillingsrommet i verden og det har neppe blitt spilt inn rockemusikk der før. Vi brukte hele rommet, det er en LA- tradisjon å ha store rom med skillevegger der alle spiller på likt i en slags «wall of sound»-tankegang. Jeg lærte det der borte og tok det med hit. Jeg tok med meg innspillingene derfra til LA, og gjorde mesteparten av jobben med vokal og pålegg der og også flere av låtene i sin helhet.
Produsent er Eivind Helgerød, som har jobbet med popartister som Emilie Nicolas og Astrid S tidligere. Greni liker kontrasten, og tror at de har lært mye av hverandre.
– Han er en ung fyr fra den moderne poptradisjonen og jeg har alle de gamle retrotriksene. Det eneste som betyr noe for meg er musikken, og at låtene får sitt liv. Det kan være lett å overvurdere viktighetsgraden sin som låtskriver, og artist. Ansvaret ligger egentlig mest på at låten må få lov å bli til på best mulig måte – og noen ganger tar det retninger man aldri hadde gått helt selv.
Kjøpte 808
I fjor feiret Bigbang 30 år, og Øystein Greni var med i «Hver gang vi møtes». Hva er drivkraften bak den hvileløse innsatsen for å lage mer musikk nå?
– Jeg er utrolig heldig, det bare strømmer på med musikk og ideer og riff. Det å lage musikk er den biten jeg liker, det har jeg visst lenge. Popularitet og likes og streams, slike utvendige fjær i hatten, betyr ingenting.
– For mange år siden følte jeg at jeg sto jeg vet et skille. Jeg kunne miste sjelen min og bli en veldig bra forretningsmann som drev med musikk, som mange er. Da får du stor suksess – men kanskje ville ikke en person som jeg trives like godt. Etter det brukte jeg alle sparepengene mine på studioutstyr og gitarer, og turnerte aldri mer enn at jeg fikk god tid til å sitte og nerde. Det bærer frukter. Det er uendelig mye moro å pusle med i denne lekegrinden som er blitt mitt liv.
Ikke bare driver alle vennene hans med musikk: Også datteren på 19 år, Julia, er i gang med elektronika og har gitt ut en EP.
– Jeg lærer kjempemye av henne, sier Greni som i et elektronikainspirert innfall kjøpte seg en 808 trommemaskin, noe som inspirerte låten «Cowboyboots & Speedos».
Sorgarbeid og terapi
Øystein Greni har en ni år gammel sønn i LA som han ikke får se, noe som har ført til et sorgarbeid for ham. Mye av det sjelelige innholdet i musikken er dermed en terapi for musikeren, for å akseptere en vanskelig situasjon, forteller han NTB.
– Musikk er følelser, slik er det for alle. Musikk uten følelser er ingenting, det vet alle. Man må akseptere at det ikke kan forstås – men at man kan føle det. Det er uendelig mye viktigere enn å sitte og regne på det, eller snakke om tonelære. Enten føler du det, eller så føler du det ikke.
Når følelser først er kastet på bordet, så er det også verdt å notere seg at Bigbang-sjefen mener innspillingen av «Le Californie» er en milepæl for bandsamarbeidet.
– Vi har ofte hatt det tøft i studio, fordi vi ikke helt har samarbeidet bra og vi er litt redde, følsomme folk. På denne platen har vi kost oss i studio sammen, og det har aldri skjedd før. Det er både komisk og tragisk. Ved å bli eldre og tryggere har det blitt bedre klima, mener han.
Nå venter en rekke sommerfestivaler på Bigbang, som blant annet blir å høre på Øya. Det gleder Øystein Greni seg til, for som han sier:
– Jeg er en ekstremt heldig fyr som får spille gitar hver eneste dag.