Endelig får «Konvoi»-regissør Henrik Martin Dahlsbakken vise en smakebit på hva han har jobbet med. Foto: Lukas Saina / Fantefilm

Endelig får «Konvoi»-regissør Henrik Martin Dahlsbakken vise en smakebit på hva han har jobbet med.

Foto

Lukas Saina / Fantefilm

Første trailer for ny norsk storfilm klar: – Gøy endelig å få vise hva vi har jobbet med

Publisert: 8. august 2023 kl 08.11
Oppdatert: 8. august 2023 kl 08.11

– Det er utrolig gøy å endelig få vise hva vi har jobbet med, sier regissør Henrik M. Dahlsbakken, som har hånd om «Konvoi» – sagt å være den første norske spillefilmen som tar for seg de dramatiske Murmansk-konvoiene under andre verdenskrig. Den første traileren er nå å se på YouTube.

I «Konvoi» følger vi et norsk lasteskip på den dramatiske reisen fra Island mot Murmansk, under stadige angrep fra tyskerne. Historien er basert på virkelighetens konvoier, som bragte krigsmateriell fra de allierte til et Sovjetunionen under tysk angrep.

«Verdens verste sjøreise» ble ruten kalt, der den gikk fra engelske havner, ofte via Island, og til Murmansk og Arkhangelsk. Fire millioner tonn krigsforsyninger gikk med Murmansk-konvoiene, men til en høy pris: 104 handelsskip ble senket og mellom 1000 og 1500 sjøfolk omkom.

– Denne delen av krigen ble ikke utkjempet av soldater. Det handler om helt vanlige sjøfolk, som ufrivillig ble en del av de mest dramatiske oppdragene under andre verdenskrig. De aller fleste var unge, uerfarne og redde. Å skildre de ekstreme omstendighetene de ble utsatt for, har vært en viktig del av arbeidet med denne filmen, sier Tobias Santelmann, som bekler rollelisten sammen med blant andre Anders Baasmo, Heidi Ruud Ellingsen og Adam Lundgren.

Bak «Konvoi» står skaperne av «Den største forbrytelsen», «Bølgen» og «Skjelvet». Krigsfilmen beskrives som «en intens og actionfylt historie fra andre verdenskrig» og har premiere 25. desember.