Anne-Marie Ørbeck ved klaveret. Foto: Fra Ørbeck-samlingen på Bergen Offentlige Bibliotek.

Festspillene i Bergen hedrer glemt komponist

Publisert: 25. januar 2023 kl 15.15
Oppdatert: 25. januar 2023 kl 15.15

­– Anne-Marie Ørbeck skrev egenartet og moderne musikk i tonal stil, både internasjonalt orientert og inspirert av norsk folkemusikk. Hun var den første norske kvinnen som skrev og fikk fremført en symfoni. En ekte pioner, og likevel helt ukjent for mange, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen.

I løpet av 1930-årene markerte Ørbeck seg som en av Norges fremste pianister med opptredener i inn- og utland, og briljerte med egne arrangementer og kadenser til verk av kjente komponister. Hun studerte både piano og komposisjon, og debuterte som orkesterkomponist i Berlin i 1938. Sammen med ektemannen Helge Smitt flyttet hun til Bergen to år senere. Krigen og familieliv betydde færre konserter, og dermed mer tid til komposisjon. 

Ørbecks store verk var en symfoni i D-dur, urfremført i Bergen i 1954, og musikken ble godt tatt imot i samtiden. Hun skrev også mange sanger og en rekke andre verk. 

I dag er verkene hennes lite spilt. Det gjør festspilldirektøren noe med nå: Under årets festspill er det tre konserter med musikk av Ørbeck. Det blir en egen portrettkonsert med orkesterverk, Bergen Filharmoniske Orkester og flere andre artister i Håkonshallen, og under Avslutningskonserten i Grieghallen spilles Ørbeck sammen med Griegs a-mollkonsert. I tillegg vil japanske Fuko Ishii fremføre et av hennes verk for piano i Griegs villa

– Flere av arrangementene under årets festspill handler om de glemte, oversette eller gjemte stemmene. Historien er full av glemt musikk, og i en offentlighet som gir mest plass til dem som roper høyest, minner Anne-Marie Ørbeck oss om at vi aldri må slutte å lete og lytte, sier Hagen. 

Fakta: Anne-Marie Ørbeck

 

•   Pianist og komponist født 1911 i Kristiania, død 1996 i Bergen

•    Debuterte som konsertpianist i Oslo i 1933, orkesterdebuterte som komponist i Berlin i 1938

•    Studerte i Tyskland, senere i Paris og Wien

•    Et av de første kvinnelige medlemmene av Norsk komponistforening

•    Skrev blant annet sanger, kor-, piano- og orkesterverk

•    Bosatt i Bergen fra 1940 til sin død

Tradisjonen med å trekke frem en komponist under Festspillene i Bergen går tilbake til 80-tallet, og listen over tidligere festspillkomponister inkluderer Harald Sæverud, Arne Nordheim, Bent Sørensen og Kaija Saariaho. Det er likevel få som er blitt hedret på denne måten etter sin død. 

Festspilldirektør Lars Petter Hagen tiltrådte i mai i fjor. Årets festspill i Bergen, som finner sted 24. mai–07. juni, er det første med ham som kunstnerisk leder. Hittil er 29 arrangementer lansert.