Dette er de mest solgte norske krimbøkene så langt i år
Under Marklunds nye bok, finner vi en annen svensk krimsnekker. «Gjøkungen», signert Camilla Läckberg, ligger på andreplass på krimlisten – tett etterfulgt av krimduoen Horst og Enger.
Läckberg gjør seg også gjeldende på fjerdeplass, med romanen «Mentalisten» – skrevet i samarbeid med Henrik Fexeus. Duoen Horst og Enger dukker på sin side opp igjen, på femteplass, med 2019-utgivelsen «Røykteppe».
Jørn Lier Horst får inneha sjetteplassen alene, med krimromanen «Nullpunkt»; og topp ti avrundes med krimtitler signert Anne Holt («Det ellevte manus»), Liza Marklund («Kallmyren»), Jørn Lier Horst («Forræderen») – og Karin Smirnoff («Havørnens skrik»).
I fjor ble det solgt nesten 350 000 innbundne krimbøker i norske bokhandler, melder Bokhandlerforeningen. Krim- og spenningsbøker utgjorde dermed om lag 25 prosent av totalt antall solgte bøker innenfor innbundet skjønnlitteratur for voksne, i 2022.
Nå står påsken for tur, og – tradisjonen tro – vil mange fordype seg i krimbøker i feriedagene som kommer. I år er det også 100 år siden den særnorske påskekrimtradisjonen startet opp, i og med lanseringen av den første norske påskekrimmen «Bergenstoget plyndret i natt». At tittelen sto trykket i store bokstaver over Aftenpostens forside, skapte både forvirring og gode salgstall – og ble starten på det norske påskekrimeventyret.
De siste femti årene har dessuten Rivertonprisen blitt delt ut rett før påske, noe som også bidrar til å rette søkelyset på norsk krim.
– Krim er populært hele året, men spesielt før påske ser vi ekstra mange komme til bokhandelen for å kjøpe krim, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen. Hun legger til:
– Vi vet jo at en de viktigste motivasjonene for å lese, er at vi finner bøker som vi ikke klarer å legge fra oss. Krimmens store styrke er nettopp at den skaper spenning og river leseren med helt til siste side.