Det tok 20 år: – Kommer i dypere kontakt med musikken
Det sier Espen Berg om det å drive med spontankomponering: At han setter seg på flygelkrakken og improviserer en hel konsert på halvannen time.
– Det er fryktelig vanskelig å ikke bestemme seg for hva som blir den første tonen, klangen eller ideen, sier Berg til NTB – og medgir at kontrollbehovet melder seg.
Når han går på scenen, forsøker han å få kontakt med publikum, og kanskje møte noen blikk. Så setter han seg ved pianoet og «lytter innover».
– Hvis det dukker opp noe da, så er det det som blir utgangspunktet for konserten, og som muligens også kommer til å definere store deler av konserten. Jeg går ofte tilbake til de aller første tonene i konserten i avslutningen, for å lage en slags konklusjon.
Tok 20 år
Det tok musikeren, kjent fra en rekke grupper og samarbeider fra moderne jazz og konseptuell samtidsmusikk til klassisk, pop og folkemusikk, 20 år før han følte seg klar til å improvisere en hel solokonsert.
Det skjedde i 2019. Opptakene derfra resulterte i utgivelsen «The Trondheim Concert» – som ga ham internasjonal anerkjennelse og omtale i verdens jazzmagasiner.
En ny improkonsert, kalt «The Nidaros Concert», fulgte mye raskere og også den ble nylig å høre på en ny plateutgivelse.
Spontankomponering, som er en form for improvisasjon, er Espen Bergs foretrukne måte å øve på egen hånd på. Målet er å «forbedre flyten av ideer fra hjerte og hjerne og ut i fingrene og instrumentet», forklarer han.
Som medmenneske
Berg er fascinert av mulighetene det gir ham «som musiker, komponist og medmenneske». I et tradisjonelt jazzrepertoar er det hovedsakelig låtene man improviserer ut fra. På solokonsertene kan han styre musikken i den retningen han vil til enhver tid – og være til stede i øyeblikket til enhver tid og la musikken flyte.
– Det viktigste for meg er allikevel å komme i kontakt med musikken som rører meg emosjonelt, og som kanskje også når dypere inn hos de som er til stede på konserten sammen med meg. Som solopianist synes jeg at jeg kommer i kontakt med musikken, følelsene mine og stemningen i rommet på en dypere måte enn når jeg spiller noe som jeg kjenner til fra før.
Han legger til at han også synes det er givende å spille fine komposisjoner og gode låter, særlig sammen med andre.
Det viktigste i livet
Helt tilfeldig havnet slippdatoen for «The Nidaros Concert», som utkommer på NXN Recordings, på datoen 31. mars. Det var også følelsesmessig komplekst for Espen Berg.
– For fem år siden på denne tiden gledet jeg meg til å bli trebarnsfar, men livet tok en brå vending. Vi mistet sønnen vår bare noen få dager før termin. Det har naturligvis preget hele familien med sorg og fortvilelse, men det har også brakt oss tettere sammen. Jeg rakk å lage en nattasang for Edvard, mens jeg holdt ham i armene mine.
Berg finner mye terapi i musikken, som forsterker minnene. Det å ha opplevd et tap som dette har gitt ham en større forståelse av livet, og en emosjonell dybde.
– Det har jeg tatt med meg inn i musikken min, og i måten jeg formidler musikken på. Jeg tror det kommer spesielt sterkt til syne i solokonsertene. Musikk er helende. Selv om et tap aldri kan heles, kan musikken bidra til å holde liv i minnet og gi rom for refleksjon og sterkere følelsesmessig tilknytning.