Bøkene skriver Lindqvist helst når han og kona er på Cuba. Og da skriver han ofte mye i samme slengen. På kvelden leser han dagens arbeid høyt for kona. Hun er ofte glad i at det ender godt med karakterene. – Men det skjer jo nesten aldri i mine bøker, sier han og ler. Foto: Marius Sørli Finnstun / Gyldendal

Bøkene skriver Lindqvist helst når han og kona er på Cuba. Og da skriver han ofte mye i samme slengen. På kvelden leser han dagens arbeid høyt for kona. Hun er ofte glad i at det ender godt med karakterene. – Men det skjer jo nesten aldri i mine bøker, sier han og ler. 

Foto

Marius Sørli Finnstun / Gyldendal

Avvist bok gjør braksuksess: Mulig filmatisering på trappene

Publisert: 6. juni 2023 kl 08.41
Oppdatert: 6. juni 2023 kl 08.41

– Jeg har vært forsiktig med å snakke om dette i Sverige, fordi jeg ikke ønsker å såre noen eller sabotere for andre. Jeg var jo svært skuffet, sier Lindqvist til NTB.

Den 54 år gamle forfatteren fra Stockholm har blant annet skrevet suksessromanen «La den rette komme inn», som har blitt filmatisert både i Sverige og USA. Hans forkjærlighet for skrekk har ført til hyppige sammenligninger med amerikanske Stephen King.

Nå snakker han om sin siste bok, «Skriften i vannet», som er blitt kjent som den forkastede Millenium-oppfølgeren. Stieg Larsson skrev tre bøker om journalist Mikael Blomkvist og hackeren Lisbeth Salander før han døde i 2004. Siden har forfatter David Lagercrantz skrevet tre oppfølgere før oppdraget skulle videre - til en ny forfatter. Lindqvist var da interessert i å ta over stafettpinnen, forklarer han selv til NTB.

– Det gikk utrolig fort å skrive den første versjonen, rundt ti uker. Jeg har aldri skrevet en bok så fort. Men det var jo fordi jeg trengte ikke tid på å etablere de velkjente karakterene. Jeg kunne bare leke meg med universet og karakterene. Og jeg hadde det så gøy.

– Men da jeg leverte boka, sa de «vi synes den er veldig bra, men kan den ha en annen handling?». Så sa de etter hvert at de ikke ville ha boka i det hele tatt. Jeg vurderte først å legge den ut som fanfiction, helt gratis, sier han.

Den svenske agenten Magdalena Hedlund, som forvalter Millennium-rettighetene, har ikke villet kommentere eller bekrefte disse opplysningene, verken i svenske eller norske medier.

Skadefryd

Da skuffelsen hadde lagt seg bestemte Lindqvist seg for å omskrive boken. Han byttet ut karakterene, men beholdt handlingen. Og han la inn en bit av virkeligheten: i boken arbeider nemlig forfatteren Julia Melmros selv med å skrive en oppfølger i Millennium-serien, som også der blir avvist av forlaget.

– Det var veldig gøy å skrive de partiene. Det var noe av det morsomste med å skrive om boka, smiler han.

I virkeligheten falt til slutt oppdraget med å skrive Millennium-bok nummer sju på forfatteren Karin Smirnoff. Mens Lindvists bok har høstet strålende anmeldelser, har ikke Smirnoffs bok opplevd lignende suksess.

Og der ligger det en viss skadefryd, røper Lindqvist.

– Men ikke mot Karin Smirnoff. Jeg liker henne og synes hun er en god forfatter – selv om jeg ikke har lest den sjuende boken. Men denne har jo fått bedre mottakelse. Og det er litt sånn …, sier han og knytter neven triumferende i luften slik en fotballspiller gjør etter å ha scoret et mål.

– Men den eventuelle skadefryden er ikke rettet mot henne, kun mot forlagsfolkene, understreker han.

– Og så står jeg mye friere til å utvikle disse karakterene og denne historien. Jeg får skrive akkurat det jeg vil, og jeg synes det er veldig deilig å ha rettighetene til mine egne karakterer.

Norsk skurk inspirert av Stordalen?

Det var Petter Stordalen og Strawberry Publishing som sikret seg rettighetene til Millenium-serien i 2019, før Stordalen senere solgte det svenske Strawberry. Hovedskurken i Lindqvists bok er en norsk forretningsmann i lusekofte.

– Er det tilfeldig eller er det faktisk Stordalen som er inspirasjonskilden her?

– Jeg vet ikke, det er ikke umulig, sier Lindvist.

– Det var slettes ikke min hensikt å lage et slags portrett av Stordalen, men langt i bakhodet ligger det jo en slags tanke om en sånn stornorsk forretningsmann. Det var morsomt å ha den store skurken som en sånn type, litt i samme gate som Stordalen.

Når NTB snakker med Lindvist røper han at han bare et par dager i forveien ble ferdig med bok nummer to.

– Denne første slutter med en skikkelig cliffhanger, og nummer to tar opp tråden nøyaktig der den første slutter, sier han.

Han vet hvordan den tredje boken skal utspille seg, og han har også en vag idé om en potensiell fjerdebok.

– Det finnes en ung pike i denne første boken som kun er 14 år. Det kan hende at jeg skriver en bok hvor hun har hovedrollen. Kanskje. Vi får se.

Filmatisering?

Og Lindqvist, som ikke er ukjent med at bøkene hans finner veien til lerretet, røper at det er samtaler om filmatisering av Blodstormen-serien.

– Ja, det er flere som er interesserte. Agentene mine er i gang med samtaler, så vi får se, svarer han kryptisk.

Og det er mye som skjer parallelt med skrivingen. Et amerikansk TV-selskap har kjøpt rettighetene til romanen hans «Himmelstrand» fra 2014. Samtidig skal det lages en TV-adapsjon i Sør-Korea av «La den rette komme inn».

I høst skal Lindvist også skrive filmmanus basert på den forrige boken hans, som heter «Verkligheten». Den britiske skuespilleren Vanessa Kirby, kjent fra «The Crown» og de nyeste «Mission: Impossible»-filmene, er interessert i å produsere og samtidig spille hovedrollen selv.