Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Ilja C. Hendel

Anette Trettebergstuen går av som kultur- og likestillingsminister.

Foto

Ilja C. Hendel

Åtte millioner til institusjoner og kunstnere: – Denne ordningen er helt vesentlig

Publisert: 25. april 2023 kl 11.34
Oppdatert: 25. april 2023 kl 11.37

– Det tematiske spennet i søknadene er bredt, og vi ser en økning av kunstnere som engasjerer seg direkte i politiske prosjekter. I denne runden var det søknader til kunstprosjekter som tar opp arenautvikling i lokalsamfunn, politisk aktivisme, alternativt landbruk, rasisme og diskriminering, samt klima og miljø, sier Marianne Bjørnmyr, leder i faglig utvalg for visuell kunst i Kulturrådet.

I denne runden, som hadde søknadsfrist i desember, ble det totalt bevilget litt over åtte millioner kroner til enkeltkunstnere, kunstnergrupper og institusjoner. Totalt kom det inn 272 søknader, hvorav 121 ble innvilget. Det fremgår i en pressemelding.

Tilskuddsordningen for prosjektstøtte visuell kunst har som formål å styrke produksjon og formidling av samtidskunst.

Variert

Tildelingene til produksjon av utstillinger favner et bredt spekter av kunstneriske uttrykk, teknikker og metoder, og søknadene innbefattet  maleri, fotografi, skulptur, collage, installasjon, tekstil, grafikk, performance, lydkunst, kunstfilm, video, tekst og tegning.

Det kom også inn et variert utvalg av søknader fra kunstnerdrevne visningssteder, prosjektrom, gallerier, kunsthaller, biennaler, festivaler, kunstforeninger og museer landet over. Hovedvekten av søknadene er fra visningssteder som søker støtte til programmering og utstillinger.

Institusjonene viser en økende innsats for å skape nye møteplasser og tilgjengelige arenaer, noe som speiles i søknadene til ordningen, ifølge Kulturrådet.

Blant mottakerne finner vi Open Studios Stavanger, som mottok 80 000 kroner støtte til et årlig arrangement der publikum kan oppleve kunst i atlierer i Sandnes og Stavanger, og Tromsø Open, som får 50 000 kroner til en kunstnerdrevet festival i juni.

– Helt vesentlig

Kulturminister Anette Trettbergstuen sier følgende om tildelingene:

– Denne ordningen er helt vesentlig fordi den styrker både produksjon og formidling av samtidskunst over hele Norge. Det er så mange spennende visuelle kunstprosjekter som fikk tilskudd i denne runden, og jeg ønsker dere lykke til med gjennomføringen av prosjektene.