«What If, Jonas» er tittelen på dette verket av årets Olsokkunstner på Stiklestad, Máret Ánne Sara.

Foto

Handout / NTB

Årets festivalkunstner går rett inn i Fosen-saken

Publisert: 2. februar 2023 kl 15.21
Oppdatert: 2. februar 2023 kl 15.21

– Jeg ser frem til å jobbe i denne delen av Sápmi, som trenger all hjelp de kan få, og jeg ser frem til å jobbe sammen med en så foregående og modig institusjon som Stiklestad Nasjonale Kultursenter, sier Máret Ánne Sara.

Hun påpeker at Stiklestad ligger «et steinkast unna Fosen og det enorme ulovlige, statseide vindindustrianlegget som daglig kverner i stykker demokratiets prinsipper i dette landet og blåser oss lenger og lenger bort fra en rettsstat basert på menneskerettigheter og tillit».

Máret Ánne Sara er en av Sapmis og Norges fremste kunstnere, og har de siste årene hatt en rekke utstillinger i inn- og utland. Hun var blant kunstnerne som representerte Sapmi på Veneziabiennalen i 2022. Hennes mest kjente verk er «Pile o’Sápmi», en protest mot statens tvangsslakting av rein, som i dag henger i inngangen til Nasjonalmuseet. Sara er også grunnlegger av kunstnerkollektivet Dáiddadállu i Kautokeino.

Foto

Marie Louise Somby / NTB

For den meningssterke, samiske kunstneren fra Kautokeino går rett inn i Fosen-saken, og mener arrangørene setter seg i førersetet for å ta opp «en brennaktuell, betent og verkende samfunnsdebatt som fra samisk perspektiv er særdeles prekær».

– Per sakens prinsipielle status i dag berører den majoritetssamfunnet like alvorlig, sier Sara og sikter til at vindmøllene på Fosen ruver fortsatt i reinbeitene – over et år etter høyesterettsdommen som sier at konsesjonen er ulovlig og krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse.

Noe som er beskrevet som «et pågående menneskerettsbrudd» av Norges institusjon for menneskerettigheter.

Direktør for Museene Arven, Heidi Anett Øvergård Beistad, sier i en uttalelse at deres engasjement i Fosen-saken handler om menneskerettigheter – ikke «for eller mot vindkraft».

– Som et museum som har som mål å synliggjøre mangfoldet i fortellingene om Norge og som arbeider ut fra visjonen om å bidra til et livskraftig demokrati, er det viktig for Museene Arven og Stiklestad Nasjonale Kultursenter å bidra til å belyse Fosen-saken fra et urfolks- og menneskerettighetsperspektiv, sier museumsdirektøren, som er stolt og takknemlig over at Sara sa ja til å være årets Olsokkunstner.

– Få har som henne vist kraften som ligger i kunsten som ytring. Hennes stemme høres, den konfronterer og: Den trengs.

Olsokutstillingen 2023 åpner på Stiklestad 25. juli og blir stående ut september. Årets Olsokdager på Stiklestad vil foregå fra 25. til 30. juli, med fire forestillinger av «Spelet om Heilag Olav» som kjernen.