Frank Kjosås elsket å spille i Radioteatret, og er nå å høre i lyddramaet «Små diskré drap» i lyddramaformatet. – Jeg har alltid tenkt at lyddrama er den største scenen vi har, fordi den sparker i gang fantasien din, sier han. Foto: Podimo

Satser på diskré drap på øret i god, gammel stil: – En ny vår for lyddramaet

Publisert: 24. januar 2023 kl 11.35
Oppdatert: 24. januar 2023 kl 11.35

Etter å ha «jobbet seg halvt i hjel» på Det Norske Teatret, har nemlig Frank Kjosås bevilget seg tid til å prøve nye ting, som å forsøke seg på å skrive – blant annet på et foreløpig hemmelig prosjekt.

– Jeg er i permisjon for å se hvilke ting jeg får til, som ikke nødvendigvis bare er å spille teater.

Kjosås synes det er spennende å se om det «blir starten på noe mer og annerledes», sier han til NTB.

– Det kverner alltid masse tanker i hodet når man holder på med dette yrket her. Men når det blir et eget mål, er det nytt for meg, sier Frank Kjosås (41) – som nylig opplevde å bli kalt «skuespillerveteran».

– Da kjente jeg litt på at jeg har gjort det samme ganske lenge!

Lærte av Radioteatret

Det at han nå er å høre i selskapet Podimos neste store lyddramasatsing «Små diskré drap», er imidlertid ikke noe nytt for Frank Kjosås – som røper at han brukte det nå nedlagte Radioteatret til NRK for å lære seg mer om skuespillerfaget.

– Da jeg begynte på teaterhøyskolen, kunne jeg ingenting om noen ting, hevder Kjosås, som satte i gang et solid egenutdanningsprosjekt:

– Jeg har så å si sett alt av norsk film og hørt alt av Radioteatret! Jeg gikk og kjøpte CD-er for å høre på! Senere sendte jeg mail til NRK og skrev «værsåsnill, jeg har lyst på jobb». Så jeg har vært med i ganske mange Radioteatret-forestillinger – både som østlending og vestlending.

Klar med saks og sladder: Frisøren Francois, spilt av Frank Kjosås, her med motspillerne i «Små diskré drap» Jon Øigarden, Charlotte Frogner og Vivild Falk Berg. Foto: Podimo

Frank Kjosås synes det er storveies at lyttere selv i 2023 ønsker å høre godt drama om ikke på radio, så iallfall på øret.

– Jeg har alltid tenkt at lyddrama er den største scenen vi har, fordi den sparker i gang fantasien din. Plutselig sitter du og lager din egen verden, og det er ganske unikt.

Spilte mot Øigarden

Også innspillingsprosessen er en unik opplevelse, ifølge Kjosås.

– Man står inni et studio og forsøker å fantasere hvordan det ser ut og hvem disse menneskene er, sier han entusiastisk. Denne gangen fabulerte han seg frem til å gestalte frisøren og skjønnhetsspesialisten Francois Bjerregaard, som har salongen Francois' Beauty Shop på Bekkestua.

– For å si det mildt er den godeste Francois en ordentlig slarvekjerring, som elsker over the top-sladder!

Salongen ligger ved siden av der kjedelige og gjennomsnittlige Lars Hvilling Hansen, i lyddramaet spilt av Jon Øigarden, bor. Når kona forlater ham, går det nedenom og hjem med Lars – frem til hans skjebnesvangre møte med Francois, ifølge omtalen:

«Det snur alt på hodet, og snart er Lars på vei mot toppen av samfunnet. Hos Francois er det ikke mangel på kvinner som setter pris på Lars’ talenter, når de vil kvitte seg med en rik, plagsom ektemann».

– Nok grusomheter

– Dette er mer i området Poirot enn slasher, en whodunit, sier Kjosås, som dermed medvirker i en krimserie av typen han selv liker.

Lyddramaet «Små diskré drap», basert på Jussi Adler-Olsens novelle, følger etter to Jo Nesbø-lyddramaer hos Podimo. Foto: Handout

– Jeg er vokst opp med påskekrim på NRK, både som lyddrama og TV-fenomen. Jeg elsker det! Jeg er ikke så glad i å lese krimbøker, det er jeg ikke fan av. Men å høre krim er noe av det gøyeste som finnes. Dette er en søtere krimhistorie, selv om det ender fælt med død og fordervelse. Jeg orker ikke mer grusomheter enn det er i verden, det har jeg ikke plass til i livet mitt. Man trenger letthet i Agatha Christie-ånd, og ikke mer blodighet, sier Frank Kjosås.

Podimo-sjefen: – En ny vår

– Dette er ikke nybrott, men heller en ny vår for lyddramaet, sier Fride von Porat, som er norgessjef i Podimo.

Det danskgrunnlagte selskapet har etablert seg i Norge, og satser på å utvikle lydkonsepter og lydformater som går på tvers av markedene.

– Målsettingen å nå flere enn med bare lydbøker. Vi er eneste som tilbyr både lydbøker og podkaster. Vi vil bygge bro mellom podkast og lydbok, og utforske alt som ligger mellom. Og der ligger lyddramaet. Mange svarer at det virker uoverkommelig med å investere åtte-ti timer i å lytte. Så vi deler opp i episoder, ganske likt som TV-drama: Episoder på 20–30 minutter hver, med en cliffhanger på slutten, sier von Porat.

Hun mener det samtidig er en måte å introdusere podkastpublikummet for litt lengre formater. Nå håper hun flere forfattere vil skrive direkte for lyddramaformatet, for eksempel mellom to romanprosjekter.

Flere henger med

Hun trekker frem Jo Nesbø som eksempel på en forfatter som «synes lyddrama er spennende».

– Vi merket med Nesbøs lyttere at bøkene hans fikk økt lytting som lydbøker, noe vi også kuraterer på tjenesten. Det vi ser med lyddrama er at gjennomlyttingsfrekvensen i forhold til podkast er større – flere hører gjennom hele episoden enn på vanlige podkaster, og blir med til neste episode.

Fride von Porat er norgessjef hos dansketablerte Podimo, som nå tror på en ny vår for lyddramaet. Foto: Johnny Vaet Nordskog

De to første lyddramaene sluppet fra Podimo tidligere er nettopp basert på to Nesbø-noveller: «London», der Anders Baasmo og Agnes Kittelsen var å høre, og «Sikadene», med «Rådebank»-kjenningene Odin Waage, Sjur Vatne Brean og Mathilde Storm foran mikrofonen.

Investert ganske mye

Nå vanker det altså et dansk drama i seks deler, basert på en novelle av Jussi Adler-Olsen fra 2011.

– Vi satset på kjente skuespillere som passet til rollefigurene, og har investert ganske mye i «Diskré små drap». Jeg tror det er mye vi ikke har hørt ennå. Kanskje går vi fra kun å spille inn i studio til å spille inn på location? funderer hun, og sier interessen er stor når folk bare får høre om det som er tilgjengelig.

none