Folkemusiker Unni Boksasp urfremfører sin versjon av Draumkvedet. Foto: Cathrine Dokken

Urfremfører Draumkvedet i folkemusikkform

Publisert: 6. januar 2023 kl 09.51
Oppdatert: 9. januar 2023 kl 13.57

– Jeg har tenkt på det det i mange år, at jeg ville lage min form på Draumkvedet, sier ­Unni Boksasp.

Fredag urfremfører folkemusikeren sin nykomponerte versjon på Nutheim i Seljord i Telemark, og håper fremførelsen vil gjøre fortellingen forståelig og vekke nysgjerrighet hos publikum. 

Oversatt teksten til nynorsk

Draumkvedet er historien om Olav Aasteson som faller i dyp søvn på julekvelden, og ikke våkner igjen før etter 13 døgn. I drømmene reiser han over Gjallarbrua til dødsriket. Han ser inn i Paradis, og han ser de grufulle straffene som venter syndere i Helvete og blir til slutt vitne til dommedag i Brokksvalin. Når han våkner fra drømmen, rir han til kirken, setter seg i kirkedøra og synger ut den underlige drømmen. Historien er den tidløse kampen mellom det gode og det onde:

Eg har vore meg opp i sky 

og nedatt på svarte dike 

eg har sett til heite helvete

og ein glimt av himmelrike

Den første versjonen av Draumkvedet er fra 1842, da det ble samlet inn og nedtegnet over 100 tekstbrokker. Senere er det samlet inn omtrent 100 versjoner, alle fra øvre Telemark. I Boksasps versjon har hun gjort om språket til nynorsk. Hun håper det bidrar til at fortellingen når frem til flere. 

– Jeg er ikke fra Vest-Telemark der Draumkvedet er fra. Jeg har delvis oversatt teksten til nynorsk, og har prøvd å velge ut de versene som er lettest å forstå. Jeg håper å nå frem til folk som kanskje ikke er eksperter i Draumkvedet eller i Vest-Telemarkdialekten, sier hun, og fortsetter:

– Den dramatiske historien og det som ligger i underteksten av hva Olav Aasteson opplevde kan vekke undring over tidløse temaer som vi kan kjenne igjen i dag. Uavhengig av om publikum forstår handlingen eller ikke, håper jeg de blir med på den musikalske reisen. Det er ikke lett å forutse hva publikum vil oppleve, sier hun.

I fotsporene til komponister

Mange komponister, deriblant David Monrad Johansen, Sparre Olsen, Eivind Groven og Arne Nordheim, har komponert sine versjoner av Draumkvedet. Boksasp syntes det var på tide at en folkemusiker lagde ny musikk til de gamle tekstene. I begynnelsen var planen at hun skulle ha 50 prosent gammelt og 50 prosent nytt. Det endte med at nesten alt er nytt.

– Jeg har prøvd å frigjøre meg fra de tradisjonelle melodiene. Det hender jeg har noen linjer som er en liten hyllest til det tradisjonelle, ellers har jeg jobbet frem melodiene på ulike måter. Jeg har gått ut fra teksten, og tenkt; hvilken melodi vil jeg ha til denne stemningen? Som folkemusiker er jeg veldig melodibasert, sier hun.

Årlig fremføring 

Det var før korona at Boksasp ble forespurt om å ha konsert på Nutheim i Telemark. Der fremføres Draumkvedet hvert år, alltid den 6. januar, med ulike utøvere.

– Det er så mange utøvere som synger Draumkvedet veldig flott med tradisjonelle melodier. Alle kvedere som øver inn Draumkvedet må lage sin egen form. Jeg spurte om det var interesse for at jeg også lagde ny musikk, og det var det, sier hun om bakgrunner for prosjektet. 

Premieren skulle vært i 2020, og har blitt avlyst to år på rad. Før den planlagte premieren jobbet Boksasp med musikken i ett år. 

På konsertene fremfører hun musikken solistisk, og akkompagnerer seg selv på dulcimer (strengeinstrument), håndorgel og zitter.

Turneliste

  • Fredag 6. januar:  Nutheim Gjestgiveri, Seljord 
  • Lørdag 7. januar: Kulturkirken Jakob, Oslo
  • Søndag 8. januar: Gaustatoppen, Tinn
  • Tirsdag 10. januar: Bondehuset, Stangvik
  • Onsdag 11. januar: Nordlandet kirke, Kristiansund 
  • Torsdag 12. januar: Barrique vinbar, Namsos 
  • Fredag 13. januar: Kimen kulturhus, Stjørdal
  • Lørdag 14. januar: Levanger kulturkirke, Levanger