Influenser, musiker og skuespiller David Mokel på foten av Snapchats seks meter høye AR-speil.

Foto

Bård Andersson

Snapchat entrer konsert- og festivalbransjen med AR-teknologi

Publisert: 19. juni 2023 kl 10.30
Oppdatert: 19. juni 2023 kl 11.46

­Det er fredag formiddag, og det gjøres klart til Norges største gratis utendørskonsert, VG-Lista i Oslo. Rådhusplassen er badet i sol, og unorsk temperatur preger energinivået blant både fans som er tidlig ute og forbipasserende. Hiphop/Urban dance-gruppa Quick Style står på scenen og gjennomfører de siste prøvene.

På vei mot det gamle Vestbane-bygget stiger en voldsom gul konstruksjon opp av betongen. Det er Snapchat, en av VG-listas nye samarbeidspartnere, som har satt den opp. Konstruksjonen er et seks meter høyt speil med såkalt AR-teknologi. AR står for «Augmented Reality», og kalles utvidet virkelighet på norsk. I denne teknologien erstatter man ikke alle synsinntrykk, men legger et lag med digitalt tilleggsinnhold oppå et bilde, gjerne levert direkte fra et kamera.

Seks meter høyt speil med AR-teknologi. Her kan du ta bilder med noe ekstra.

Foto

Bård Andersson

Det er det største AR-speilet som noen gang har vært satt opp i Norden. Det skal fungere som et blikkfang og en annerledes opplevelse – og Snapchats mål er å tilby skreddersydde AR-opplevelser under VG-Lista for å forbedre musikkopplevelsen ytterligere.

– Må være der de er

Teknologien viser seg å være gull verdt for Snapchat, som har gjort et stort fremstøt mot musikkbransjen.

I april ble det klart at Kygo, med over 28 millioner månedlige lyttere på Spotify, skal inn i stallen til Snapchat. Det betyr at fansen kan få ekstraopplevelser med AR-teknologi på noen av bergenserens show i sommer. Musikk og festivaler er en av de store satsingene til sosiale medier-giganten, som skal levere skreddersydde AR-opplevelser til 16 av verdens største festivaler. AR kan også benyttes til praktiske formål, som for eksempel å finne scener og venner i mylderet av mennesker.

Norges-sjef i Snapchat, Per Christian Teslo, forteller at undersøkelser viser at 60 prosent av Snapchat-brukere er interesserte i musikk, og at 40 prosent er ivrige festivalgjengere.

– Da må vi være der de er med vår teknologi, sier han.

AR-teknologien er en naturlig del av opplevelsen på Snapchat, forklarer han, og legger til at det gigantiske speilet vil gå i takt med musikken under konserten. I tillegg kan man ta bilder med effekter som man kan sende og lagre på sin egen telefon i Snapchat story-format.

– Hva kan dere samarbeide med artistene om? Dere inngikk jo et samarbeid med blant andre Kygo og Live Nation tidligere i år.

– Artistene lager scenemateriell som publikum kan agere med under konsertene. Det beriker selve konsertopplevelsen. Dette er noe vi skal gjøre mer av. Vi har 750 millioner brukere i måneden, og AR-teknologien er svært mye brukt. Undersøkelser viser dessuten at folk vil ha mer av dette. Som det største sosiale mediet for folk under 20 år, må vi være på ballen.

Norges-sjef i Snapchat, Per Christian Teslo.

Foto

Bård Andersson

Teknologien startet mer eller mindre som en morsom greie, men har nå også vist seg å bli nyttig, rent praktisk, enten vi snakker om bruk av teknologien i oljeindustrien eller hos hvermannsen.

– Etter pandemien har vi endelig kunnet rulle ut AR-teknologien for fullt, slik at vi kan bidra til å lage gode konsertopplevelser, sier Teslo.

Snap Star

Influenser, musiker og skuespiller David Mokel er én av artistene som Snapchat har inngått samarbeid med. Som såkalt Snap Star poster han det beste og mest underholdende innholdet sitt på Snapchat, som gir følgerne hans ny og utvidet tilgang til emner de interesserer seg for. 

Mokel skal ikke opptre på VG-Lista i år, men er i høyeste grad populær blant jentene som passerer AR-speilet til Snapchat.

– Hvorfor har du valgt å samarbeide med Snapchat, og ikke med et av de andre sosiale mediene?

– Det handler om kommunikasjonen. Med Snapchat er det lettere å snakke med følgerne i et én-til-én-perspektiv. 

Teslo skyter inn at Snapchat legger til rette for at artistene og influenserne de har valgt ut som Snap Stars skal få kommunisere best mulig med publikummet sitt.

– Vi skaper verdier for hverandre, og annonseinntektene deles, forklarer han.

Direktekommunikasjon

David Mokel brukte Snapchat som alle andre unge, da han fikk en del følgere som følge av sin rolle i NRK Super-serien Klassen. Da han slapp singelen Dans på bordet, la han tilbake mellom 5000 og 10.000 følgere for å promotere sangen.

– Da fikk jeg snakket med følgerne direkte, og nettopp dette er den største fordelen med Snapchat. Nå lager jeg sketsjer og skriver manus. En annen fordel ved mediet er at man ikke trenger å «overtenke» innholdet man lager og legger ut. Humoren er også lettere overførbar. Folk er dessuten mer interesserte i å se at jeg legger ut 150 stories enn 20. Jeg viser det jeg gjør, utdyper han.

Influenser, musiker og skuespiller David Mokel samarbeider med Snapchat.

Foto

Bård Andersson

Tidligere i år ble mediet også brukt til veldedighet, da Mokel og kompis Oskar Westerlin reiste fra Oslo til Bergen for å samle inn penger til Kreftforeningen. Westerlin syklet, mens Mokel fulgte turen fra bil og dokumenterte det via Snapchat.

– Jeg fikk med meg 168.000 følgere på reisen, og jeg la ut 390 stories på én dag. Det førte til mange donasjoner, sier han, før vi blir avbrutt av en jentegjeng som vil ha selfier. Plikten kaller.

Han forteller at han gleder seg til fortsettelsen av samarbeidet. Snart skal han reise til tre forskjellige land med en kompis og legge ut snapper hver dag.

– Det har vært naturlig for mange i min bransje å jobbe med Snapchat på grunn av kommunikasjonen. Jeg får veldig gode tilbakemeldinger på at jeg svarer følgerne mine direkte. Det blir mer personlig. Dette er det ikke like lett å gjøre på YouTube, for eksempel.

Siden han har fri i år, kan han nyte konserten i kveld. Han skal få med seg vennene sine i Balenciaga, som han også har samarbeidet med tidligere.

– Jeg ser også frem til Quick Style, sier han, før nok en gjeng med fans krever sitt bak Snapchat-standen.