Også salmesangen digitaliseres
Bibelen og Norsk Salmebok har i årevis vært på bestselgerlistene. Bibelen holder fortsatt stillingen. Det er flere tiår siden det ble solgt flere titusener utgaver av salmeboken hvert år.
Tradisjonen med å gi unge bibel og salmebok som gave til konfirmasjonene har dødd ut. I alle fall gjelder det for samleboken.
Salget rettet mot privatmarkedet har gått ned. Nå svikter også salmeboksalget rettet mot menighetene.
Norsk Salmebok er det Den norske kirke som har rettighetene til. Med jevne mellomrom bestemmer Kirkemøtet at det skal gis ut en ny versjon av salmeboka og hvilke salmer som skal være med.
Siste utgave kom i 2013. Den inneholder 899 salmer og erstatter den tidligere utgaven av Norsk Salmebok som kom i 1985. I 1997 ble det gitt ut en mindre tilleggssalmebok som fikk navnet Salmer 1997.
Et halvt år etter at den nye salmeboken var gitt ut, hadde Eide forlag solgt over 130 000 eksemplarer. Det var da 500 menigheter som hadde kjøpt inn flere enn 30 eksemplarer. Det er vel 1200 sogn i Den norske kirke. Flere bestilte etter hvert.
Det er ikke innført kjøpeplikt på salmebøker. Menighetene bestiller ut fra hva de har behov for og råd til.
Salmebøker slites ut etter hvert. Derfor skjer det et visst suppleringssalg, men det er ikke det det en gang var.
Trenden nå er at flere menigheter dropper den fysiske salmeboka. I en reportasje i Vårt Land fra Gand kirke kan de fortelle at salmeboken knapt har vært i bruk de siste 18 årene.
Stadig flere menigheter velger å vise salmetekst og liturgi på kirkeveggen. Det gjør det lettere for folk å følge med. Bedre sang blir det også når folk strekker hals for å synge framfor å bøye nakken og se ned i ei bok, hevder noen.
Andre er bekymret for at folk ikke lenge får et forhold til salmeboken. Det er i dag langt færre salmebøker rundt om i de tusen hjem, muligens med et unntak for faste kirkegjengere.
I flere tiår var Norsk Salmebok en gullgruve for Verbum forlag som er knytte til Det Norske Bibelselskap. Salmeboken har finansiert utgivelsen av mye annen kristen litteratur.
Kirkerådet mente imidlertid at de måtte sette utgivelsen av Norsk Salmebok 2013 ut på anbud. Det anbudet vant Eide Forlag som er eid av Vigmostad og Bjørke.
Salmeboken ser ut til fortatt å være brukbar butikk. Forlagsredaktør Gisle Skeie opplyser til Vårt Land at det er 350 menigheter som abonnere på Norsk Salmebok i digital utgave med filer for storskjerm.
Det er som i skolen og i mediene- digitaliseringen ruller fram også i kirken.