LILJA og Oddrun Lilja Jonsdottir er ute med albumet Mirage. Foto: Petra Cvelbar.

Musikk fra verdens fire hjørner fra LILJA

Publisert: 14. april 2023 kl 10.27
Oppdatert: 14. april 2023 kl 10.28

­Oddrun Lilja Jonsdottir er en komponist, gitarist og vokalist fra Oslos jazzscene. Som artist turnerer hun verden rundt, og har hatt samarbeidsprosjekter med musikere i blant annet India, Libanon, Etiopia, Tanzania, Island og New York. 

Hun er aktuell som komponist med tingingsverket «I» til Vossa Jazz sitt 50-årsjubileum i 2023. 

LILJAs debutalbum Marble (2020) høstet strålende kritikker med terningkast 6 i Dagsavisen, og figurerte på lister over årets beste album i Subjekt, Dagsavisen og Klassekampen. 

Trilogi

Til album nummer to, Mirage, har LILJA samarbeidet med fire tradisjonsbærere fra ulike deler av verden: Sara Marielle Gaup fra Sápmi, Celio de Carvalho fra Brasil, Zakaria Houaoura fra Marokko og Ashraf Sharif Khan fra Pakistan. Disse møtene smeltes sammen i LILJAs musikk.

– Plata er en oppfølger til Marble, og er en del av en trilogi.  Musikken skaper i sin mangefasetterte helhet en slags luftspeiling – «mirage» – av verden, sett fra mitt perspektiv, sier Jonsdottir til Samtiden. 

 

 

 

 

 

 

 

.

Albumet utgis på plateselskapet Jazzland 14. april 2023. I tillegg til Oddrun Lilja Jonsdottir på gitar og vokal, består det faste LILJA-ensemblet av Sanne Rambags på hovedvokal, Bafana Nhlapo på perkusjon og vokal, Jo Skaansar på bass og Erik Nylander på trommer. I tillegg hører vi gjesteartister som Beady Belle på vokal og Bugge Wesseltoft på piano – i tillegg til de fire tradisjonsbærerne Jonsdottir har jobbet med.

Ambisiøst prosjekt

Oddrun Lilja Jonsdottir beskriver Mirage som et svært ambisiøst prosjekt.

– Det gikk overraskende bra, selv om prosjektet var svært ambisiøst. Jeg var høygravid, men heldigvis var flere av musikerne i Oslo og ting gikk på skinner. Musikken er destillert fra fire store verk. Det handlet om å få med det viktigste for å skape en helhet til albumet.

Hun forteller at alle musikerne var superproffe på sine ting. Som komponist søkte hun balansen, samtidig som hun ønsket at essensen i komposisjonen skulle bestå.

– Sara Marielle Gaup vet hvordan hun skal joike, så det trenger ikke jeg instruere henne i. Det samme gjaldt Ashlaf Sharif Khan. Alle tilpasser seg litt, utfordres og bruker sin spisskompetanse. Innenfor dette rommet var det også viktig å la musikerne skinne, presiserer hun.

Foto

Anne Valeur

– Hvordan har du jobbet med å skrive dette materialet?

– Jeg har hatt disse tradisjonsbærerne i tankene mens jeg har skrevet musikk, men har skrevet enda mer enn dette. Jeg jobbet også med Sara Marielle Gaup om et bestillingsverk. Da spurte jeg henne om hvilke ting hun var opptatt av. Blant mye svarte hun blant annet gruven i Repparfjorden og nedstengning av lakseelven i Tana. Da jeg skrev musikk til det sistnevnte, var det morsomt at joiken hennes lignet melodien jeg selv skrev, smiler hun.

Albumet er innspilt i Propeller studio i Oslo. Det er mikset av Mike Hartung og produsert av Oddrun Lilja Jonsdottir og Kåre Vestrheim.