JUNO slipper albumet Myriad Path 24. mars. Foto: Margit Rønning.

JUNO med fengende kaos

Publisert: 22. mars 2023 kl 10.38
Oppdatert: 22. mars 2023 kl 10.43

Myriad Path beskrives som JUNOs «mangevei», hvor fengende kaos møter utbroderte komposisjoner i bandets kompromissløse stil. Plata, som utgis 24. mars, er en bitende og heftigere oppfølger til debutalbumet Young Star fra 2020, når bandet nå har gått mer konseptuelt til verks og viser en mørkere side av JUNO enn vi har hørt tidligere.

Hør podkastintervju med JUNO

Stemningen som preger albumet er et utslag av pandemien. Den gjorde ting vanskelig for bandet – da de skulle ut på turné med Young Star, forteller kontrabassist Georgia Wartel Collins:

– Vi hadde spilt inn plata, og var klare for å spille for folk. Så kom pandemien, og det ble ikke noe av turneen. Da fikk vi veldig lyst til å lage noe nytt og annerledes, sier hun.

Mangefasettert

Albumet spenner seg fra dissonante klanger i møte med hissige trommegrooves og eksplosiv rap til store, drømmende poprefrenger, svevende improvisasjon og vakre harmonier. Surrealisme, karikerte over-the-top-situasjoner, sårbarhet og indre uro skaper et zig-zag-mønster av tekstlige og musikalske utfoldelser, som innlemmer lytteren i JUNOs mangefasetterte virkelighet.

Da låtene skulle skrives var bandmedlemmene spredt rundt, på grunn av koronareglene. Vokalist Thea Ellingsen Grant startet grunnarbeidet med låtskrivingen. De andre merket at låtene hadde et mørkere preg enn vanlig.

– Vi likte at låtene var mørkere, og til slutt kunne vi endelig møtes og øve dem inn. Vi kunne høre frustrasjonen i låtene, som helt klart hadde med pandemien å gjøre, sier Collins.

Myriad Path kommer bandmedlemmenes individuelle stemmer enda tydeligere frem enn før, og musikken tar inspirasjon fra blant annet den eksperimenterende og progressive Rock in Opposition-scenen, popstjernene Charli XCX og Caroline Polacheck, hiphop-legender som The Notorious B.I.G. og Kendrick Lamar, i tillegg til den grensesprengende poeten og musikeren Moor Mother.

Representerte Norge 

Da JUNO debuterte med singelen Mike i 2020, var de allerede et av landets mest ettertraktede liveband, og de har siden oppstarten spilt over et hundretalls konserter på festivaler og venues over hele Europa. Bandet utmerket seg blant annet på både by:Larm og Trondheim Calling, og ble også valgt ut til å representere Norge i showcase-festivalen Nordic Jazz Comets i 2022. Den uvanlige besetningen med to vokalister, tenorsaksofon, kontrabass og trommer gir musikken et umiskjennelig og karakteristisk preg.

Debutalbumet Young Star fikk gode anmeldelser fra norsk og utenlandsk presse. Samme år mottok de også Subjekt-prisen for Årets Artist, og har tidligere blitt nominert som Årets mest lovende artist av Adresseavisens UtAwards.

– Hvis du skulle trekke frem én låt på plata, hvilken ville det være – og hvorfor?

– Det må bli Volcano Call. Det har det desperate, mørke og energiske i seg, som jeg synes er kult. Bassbuen skaper et mørkt lydbilde. Dette er spennende elementer som man vanligvis ikke forbinder med popmusikk, samtidig som det har pop-elementer i låta.

Turné

Nå skal låtene spilles for folk, og turneen er allerede booket. Det blir et nytt og annerledes show, forteller Collins:

– Vi har prøvd å tilpasse liveuttrykket til plata. Dessuten har vi med hemmelige gjester. Bandet Mermaids er support. Vi har fått spesialsydd klær og backdrop-en er klar. Dette blir JUNO extended – noe nytt.

Arendal, Oslo (to konserter), Inderøy, Trondheim, Larvik og Bergen er byene som får besøk av JUNO.

Planer om konserter i utlandet er også på bordet:

– Da vi spilte i København, ble vi kontaktet av Jazz i Finland, som var interessert i å gjøre en turné med oss. Det blir i så fall ikke før i 2024, sier Collins.