Nordisk sangbok med jazzen i bunnen fra Slettahjells kvartett
Albumet ble sluppet 17. februar. Solveig Slettahjell sier til Samtiden at hun lenge har gått svanger med idéen om en slik utgivelse.
– Jeg har hatt idéen veldig lenge. Jeg har jo gjort salme- og juleplater på norsk tidligere, men denne gangen hadde jeg lyst til å ta det norskspråklige inn i jazzen.
En låtliste på rundt 60 låter ble til 10, etter en omhyggelig prosess, der låtene ble knadd og testet ut.
– Sånn er det ofte. Jeg prøver meg frem, og finner låtene som trigger låtforvalteren i meg. Så tar vi dem videre med bandet.
Stjernelag
Solveig Slettahjells Quartet består av noen av de største innen norsk jazz for tiden: Andreas Ulvo på piano, Trygve Waldemar Fiske på bass og Pål Hausken på trommer. Musikerne har gått løs på disse låtene med samme kjærlighet og uærbødighet som preger jazzens håndtering av «the american songbook».
Det hele har fått preg av en slags skandinavisk kammerjazz, inspirert av mange som har gått foran; Zetterlund, Johanson, Brockstedt, Rosseland, men med Slettahjell og kvartettens tydelige eierskap og egensignatur som bærende element.
– Er det én låt du ønsker å trekke frem, som symboliserer prosjektet ditt?
– Det er vanskelig å trekke frem bare én låt, siden prosjektet er så helhetlig. Det er også egne låter her, og de har en funksjon der de nærmest kommenterer prosjektet. Men vi har valgt låta «Guldock» som singel. Den låta har vært med meg siden den kom ut tidlig på 1990-tallet. Det var gøy å gi den en jazz-behandling.
Albumet er innspilt i Propeller studio – live på bånd, som dette bandet har fått for vane, og er også mikset live med Mike Hartung og Kåre Christoffer Vestrheim, som har produsert albumet sammen med Solveig med hele kvartetten som medprodusenter.
– Alt er dønn live, som på min forrige plate. Det er kanskje en spesiell måte å jobbe på i våre dager. Vi hadde nærmest produsert hele plata før vi gikk i studio. Å gjøre det på denne måten forsterker bandets samspill.
Det visuelle rundt dette albumet baserer seg på Solveigs egne fotografier fra brygga på Malmøya hvor hun bor. Gjennom pandemien har hun tatt mer enn 600 bilder av samme motiv og latt seg fascinere av hvordan uttrykk og stemning skifter med lys og vær, selv om brygga er den samme. Assosiasjonen til hvordan låtene forandrer seg med hvordan de synges og spilles er åpenbar.
Fredag 17. februar er det releasekonsert på et utsolgt Victoria i Oslo.
Her spiller Solveig Slettahjell
17.02 Victoria, Oslo (Utsolgt)
04.03 Festiviteten, Haugesund
08.03 Dokkhuset, Trondheim
09.03 Storyville Jazzklubb, Molde
11.03 Tynset Jazzklubb
18.03.Vinterjazz, Fredrikstad