Hun blir TONOs «EU-vaktbikkje»
TONO har en ambisjon om å være en pådriver i utviklingen av internasjonal opphavsrettslovgivning og i det globale samarbeidet innen rettighetsforvaltning., og styrker derfor det internasjonale engasjementet gjennom å utnevne Inger Elise Mey til en nyopprettet stilling som Director of International Affairs i TONO.
Mey har allerede hatt denne rollen i flere år, men på grunn av økt tempo i utviklingen av internasjonal opphavsrettslovgivning vil hun konsentrere seg om dette arbeidet fremover. TONO påvirkes av internasjonale juridiske og markedsmessige rammebetingelser. EU-direktiver blir til norske lover, og norsk musikkindustri berøres direkte av utviklingstrekk innen det internasjonale musikkmarkedet. TONOs arbeid er dessuten utpreget internasjonalt gjennom forvaltning av rettigheter og pengestrømmer på tvers av landegrenser.
Mey forlater dermed sin tidligere stilling som direktør for TONOs medieavdeling. TONO vil rekruttere en ny leder for dette området rett over sommeren.
– TONO ønsker å ta en tydeligere rolle som en pådriver i det internasjonale samarbeidet for opphavsretten og i det globale samarbeidet innen rettighetsforvaltning. Mey er en dyktig opphavsrettsjurist med en erfaring fra sentrale internasjonale verv som strekker seg over flere tiår.. Som leder for TONOs forhandlingsarbeid mot kringkastere og internasjonale digitale aktører har hun stått på barrikadene for rettighetshaverne på det digitale området, og har svært verdifull kunnskap som hun tar med seg inn i det internasjonale arbeidet. Jeg er glad for at hun har sagt seg villig til å gå inn i den nye rollen, og jeg har store forventninger til arbeidet hun vil gjøre både for TONO og for det internasjonale samarbeidet, sier administrerende direktør i TONO, Karl Vestli.
Vil ta tydelig rolle i CISAC og GESAC
I sin nye rolle vil Mey ha ansvar for å fremme TONOs engasjement i internasjonale interesseorganisasjoner som CISAC, som er paraplyorganisasjonen for verdens kollektive forvaltningsselskaper, og GESAC, som er de europeiske kollektive forvaltningsselskapenes talerør overfor EU.
– Mey vil aktivt delta i arbeidsgrupper i disse samarbeidsorganisasjonene for å påvirke utviklingen av lover og regler som tar høyde for ny teknologi og endrede medieforhold, til fordel for både opphavere og musikkforlag. Rollen innebærer også kontakt med relevante nasjonale og internasjonale myndighets- og interesseorganisasjoner, samt juridiske og tekniske fagmiljøer, sier Vestli.
Ny teknologi stiller økte krav til internasjonale samarbeid
Inger Elise Mey har arbeidet med opphavsrettslige problemstillinger i møte med ny teknologi siden hun ble ansatt i TONO i 1. januar 1996. Hun lisensierte den første strømmetjenesten allerede på 1990-tallet, forhandlet med Spotify da de kom til Norge i 2008 og med Netflix i 2012 – og de andre musikk- og filmstrømmetjenestene som har kommet inn på det norske markedet. Mey har vært avdelingsdirektør for TONOs medieavdeling siden 2012, og har i tillegg vært TONOs representant i «Madridgruppen», som er GESACs juridiske ekspertgruppe i mer enn ti år. Hun har også vært TONOs representant i CISAC sin «Media Technical Committee» i 20 år, og har ledet komiteen siden 2016.
Inger Elise Mey ser frem til å kunne gå enda sterkere inn i det internasjonale arbeidet med opphavsrettslige og markedsmessige problemstillinger i årene fremover:
– Det internasjonale samarbeidet mellom verdens kollektive forvaltningsselskaper har vært en bærebjelke i den globale musikkindustrien gjennom 100 år. Vi vet alle at den teknologiske utviklingen innen musikkområdet har gått lynraskt siden 1990-tallet. Det er avgjørende at de kollektive forvaltningsselskapene er tett på den digitale utviklingen, samarbeider om kloke løsninger og arbeider opp mot EU og andre lovgivere verden over for å sørge for at rettighetshaverne i musikkverk får sin rimelige andel av inntektene til strømmeselskaper, AI-selskaper, kringkasterere med mer. Jeg ser med stor glede frem til å gå enda sterkere inn i det internasjonale arbeidet i årene fremover, sier Mey.
Kunstig intelligens
Norsk-amerikanske Mey sier til Samtiden at den mest presserende utfordringen for tiden er møtet med kunstig intelligens, som alle rettighetshavere må forholde seg til.
– Rettighetshavere er både spente og nervøse for hva bruken har å si for deres verk. Beskyttet materiale blir brukt, og vi må finne løsninger for forvaltningen. Vi har noen direktiver i EU. Når såkalt scraping (kunstig intelligens som bruker rettighetsbelagt musikk) forekommer, må vi se på forholdet til reservasjonsretten og samtykke. Man har tross alt anledning til å reservere seg mot scraping, forklarer Mey.
Hun forteller at det kommer et nytt norsk direktiv til høsten: Digitaliseringsdirektivet. Der vil det komme bestemmelser for plattformansvar.
– Da vil vi se på hvem som har ansvaret for dette, enten det gjelder Google / YouTube, Meta eller andre. Da vil også dialogen med disse store plattformselskapene intensiveres.
– Norge er bare tilsluttet EØS. Hemmer det oss, i arbeidet med å være med der beslutningene tas?
– Lobbyorganisasjonene inkluderer Norge i vår bransje, og GESAC er særlig viktig. Vi har mange møter med dem som utfordrer regelverket. Selv om vi ikke har egne representanter i Brüssel, deltar vi aktivt på lobbysiden. Norge blir hørt, selv om vi ikke deltar, avslutter Mey.