Flere reagerer på kvinneandelen på norske festivaler
Ifølge avisa Vårt Land var det i fjor i gjennomsnitt 25 prosent kvinner som var booket til norske festivaler. Flere, også de festivalene som hadde en desidert mindre kvinneandel på scenen, mente det var for dårlig.
Likevel ser vi også i år overskrifter som «Kvinneandelen på norske festivaler står på stedet hvil» og «Overraskende få kvinner på scenen». På Landstreff Stavanger var så få som 3 av 34 artister kvinner.
Situasjonen er den samme i år, ifølge tall Aftenposten har kommet frem til:
I gjennomsnitt er 25 prosent av artistene kvinner.
– Bullshit
I artikkelen til Vårt Land ble den lave kvinneandelen blant annet forklart med at det er flere mannlige bookingsjefer, at «menn booker menn».
Ellers forklares ofte den lave kvinneandelen med at det er flere mannlige artister og band, i tillegg til aktualitet, sjanger og økonomi.satte han jobben på spill hvis han ikke klarte å booke flere kvinner enn menn. Det klarte han, og siden har Bylarm ifølge ham ikke tenkt så mye på det, de «bare gjør det».
– Det er bare bullshit. Jeg er så lei av å høre på det som hovedsakelig er menn som sitter og unnskylder seg for at de ikke klarer å booke nok kvinner, sier Joakim Haugland, kunstnerisk leder i Bylarm, til Aftenposten. Da han var bookingsjef for samme festival for tre år siden,Ber andre festivaler skjerpe seg
Ifølge Aftenpostens opptelling skiller Øya, Trænafestivalen, Neon, Loaded og Vinjerock seg ut som festivaler med en større andel enten kvinnelige artister og/eller blandede band.
Trænafestivalen, som ble arrangert tidligere i sommer, hadde ifølge NRK flere kvinnelige artister enn mannlige på årets festivalplakat.
– Halvparten av publikum består tross alt av kvinner. Det bør gjenspeiles på scenen, sier festivalsjef Viggo Randal.
Han ber andre festivaler ta seg sammen og ha mer fokus på likestilling på scenen.
Ønsker et stort mangfold
Øyafestivalen, som denne uka arrangeres i Tøyenparken i Oslo, har en samlet kvinneandel på like over 50 prosent. Uten blandede band er andelen 36 prosent. Av de 12 artistene og bandene som står fremhevet på forsiden til nettsiden til festivalen består fire av dem av kvinner.
PR-sjef Jonas Prangerød sier til Aftenposten at de ønsker et stort mangfold, ikke bare når det gjelder kjønn, men også hva angår sjanger og stilart, små og store aktører, musikk fra ulike musikkmiljøer og deler av verden.