Dårlig betaling til MGP-deltakere: NRK vurderer endringer
Etter at Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) fikk tilgang til kontrakten som låtskriverne og artistene signerer for å delta i Melodi Grand Prix, reagerte styreleder Ole Henrik Antonsen på avtalene som deltakerne måtte inngå. Dokumentene viste at NRKs praksis føyer seg inn i et mønster vi kjenner igjen fra talentshow hos kommersielle tv-kanaler, skrev han i et innlegg i VG.
Antonsen kritiserte lønnen til artistene og låtskriverne på 15.000 kroner, som skal dekke alt av arbeid for en hel del involverte personer, over ganske lang tid.
«Er man heldig og går videre til hovedfinalen kan teamet cashe inn ytterligere 10.000 kroner. Om man skulle stå igjen som vinner lørdag kveld, har man til gjengjeld forpliktet seg til å jobbe flere uker gratis under den internasjonale ECS-finalen i Liverpool i mai», skriver han.
Vurderer økt honorar
Etter at Antonsen skrev innlegget, møttes han og NRKs redaksjonssjef for Melodi Grand Prix, til debatt i Dagsnytt 18. Der holdt hun på sitt, og hevdet at plattformen NRK gir artistene, i form av produksjon og oppmerksomhet, har en så stor verdi at ytterligere honorar ikke har vært aktuelt.
I etterkant av debatten bekrefter imidlertid Stenberg at NRK ønsker å vurdere godtgjørelsen til MGP-deltakerne.
– MGP er og blir en frivillig konkurranse mellom artister og låtskrivere. NRK går ikke inn i noen form for ansettelsesforhold med noen av de medvirkende, men har i senere år honorert artistene for deltagelse i delfinaler og finale. Dette beløpet er det naturlig at NRK ved jevne mellomrom vurderer fremover, sier hun til Samtiden.
Ole Henrik Antonsen fra NOPA håper at debatten kan bidra til en bedring for deltakerne.
– Stenberg gikk langt i å innrømme at NRK burde betale bedre. Så får vi se hvordan det blir neste år, sier han.
– Absurd
NRK dekker reise og opphold for inntil to opphavspersoner (komponister og / eller tekstforfattere) til den internasjonale finalen, og det gis kreditering for inntil tre opphavspersoner.
I lørdagens finale var det ett bidrag som hadde tre opphavspersoner. De øvrige hadde fire, fem eller seks. Dette er en utvikling vi har sett de siste årene; at antallet låtskrivere bak låter i populærmusikk har økt betydelig.
Vivi Stenberg sammenlikner MGP-deltakerne med Beyonce og hennes låtskrivere under Grammy-utdelingen, når hun får spørsmål om de stadig større låtskriverteamene.
– Som jeg svarte Ole Henrik Antonsen i NRKs Dagsnytt 18-debatt 6. februar, så tenker jeg at det han peker på, og som vi vi nå også vil se på, er vederlagsordning for deltagelse i ESC for vinneren av den norske finalen. Størrelsen på låtskriverteam endrer seg stadig, og akkurat som Beyonces rikfoldige låtskriverteam ikke er med henne på Grammy-utdelingen, så har også NRK valgt en linje der vi dekker reise / deltagelse for et utvalg medlemmer i slike teams. Vi har hatt et fokus på å putte mest mulig ressurser i elementer som kan bidra til at låt og artist når så langt som mulig i konkurransen med Europa.
Antonsen mener at det er absurd at enkelte i teamet må betale selv for å komme inn i hallen.
– Betaler man per bidrag blir det jo mindre per låtskriver. Det er for så vidt greit, men her har totalen stått stille, uansett utvikling. Det er absurd at enkelte må betale selv. Stenberg og NRK burde holde seg for gode for å bruke argumentet om at de har plattformen for artistene. De burde heller planlegge bedre og betale mer. Jeg håper at NRK vil lytte og at de vil forbedre seg, utdyper han.
Han foreslår at NRK deler opp kontraktene med de enkelte partene. I dag er de utformet som en slags management-avtale, hevder han.
– Så må man finne den normale markedsprisen for å produsere dette. Da kan man kanskje kutte litt på pyro og bruke litt mer på dem som bidrar. Alle som drar av gårde og representerer Norge bør selvsagt få betalt, selv om dette er en låtskriverkonkurranse.
Stenberg er tidligere musikkansvarlig for MGP, og redaksjonssjef for årets produksjon. Hun forteller at hun blir oppriktig glad for å se at denne mer enn 60 år gamle musikkonkurransen fortsetter å skape engasjement.
– Vi setter pris på at folk gir oss gode innspill som kan gjøre oss enda bedre rustet til å lage godt innhold for publikum i tiden fremover, avslutter hun.