Asgeir Eide Olsen er ute med plata My Dear.

Foto

Jan-Gábor Turi

Artisten Eide Olsen: Kjærligheten gjorde ham kreativ igjen

Publisert: 12. mai 2023 kl 10.42
Oppdatert: 12. mai 2023 kl 10.42

­Etter utgivelsen av albumet Cross My Heart (2021), innledet låtskriver og artist Asgeir Eide Olsen et tett samarbeid med Eirik Grønner (Kurt Nilsen, Endre Nordvik) i Bergen, med sikte på å utvikle et mer poppete uttrykk enn tidligere. På oppfølgeren My Dear ,som slippes 12. mai, har han hentet inn toppnavn som Vidar Busk, Amund Maarud og Ryan Smith (Adele, Beyonce, Coldplay).

Samtiden rakk en prat med Eide Olsen før releasekonserten på Riksteatret i Bergen i kveld. Han forteller at han er fornøyd og glad for at platen nå er ute.

– Jeg slapp en plate i 2021, som ble en comeback-plate. Det hadde gått 15 år siden forrige utgivelse. Etter at jeg møtte kjærligheten i 2016, ble det plutselig mye å skrive om. Den inspirasjonen benyttet jeg meg av, smiler han.

Både gammelt og nytt

My Dear er det både ferske låter, og låter som har ligget lenge i skuffen. Det mest oppsiktsvekkende for lytteren er muligens den ekstravagante produksjonen og de profilerte gjesteartistene.

– Det ble en stor produksjon denne gangen, og vi har jobbet i flere studioer. Det har vært en lang prosess. Jeg gjorde en remiks av en låt jeg spilte inn med Vidar Busk, og han ønsket å være med videre i prosessen. Så spurte jeg Amund Maarud om han kunne tenke seg å være med, og han var heller ikke vond å be. Irek Wojtczak på saksofon har også vært viktig, utdyper han.

Når Asgeir Eide Olsen skriver låter, starter han alltid med det melodiske landskapet, forteller han.

– Jeg bruker gitaren, og er prisgitt det jeg tenker på. Jeg jakter på stemninger. Så finner jeg ting jeg vil ta vare på. Men jeg tar det ikke opp. Jeg tenker at hvis det er med meg neste dag, etter at jeg våkner, er det verdt å jobbe videre med. Så begynner jakten på teksten. Noen ganger kan det ta mange år, som med låten Walk Away som jeg skrev til min datter. Den ble først fullført etter 30 år. Andre ganger sitter teksten ganske raskt.

Han trekker frem åpningssporet Anchored som en låt han er spesielt fornøyd med. Det er også den låta han har fått flest positive tilbakemeldinger på fra andre. Den inneholder en rystende fortelling om å være på sitt absolutt svakeste som menneske. Vi skal alle møte motstand, og vi kommer alle på et tidspunkt i løpet av livet til å stå ansikt til ansikt med nederlaget, med undergang. Men hva gjør du da? Reiser du deg, eller gir du opp? Enkel, nedtonet instrumentering underbygger sangens alvorlige budskap, mens Irek Wojtczak på saksofon tilfører melodiske passasjer. 

– Den er sterk og formidler en følelse som folk kan kjenne seg igjen i. Men den var vanskelig å skrive, og det var en vanskelig følelse å formidle, forklarer han.

I låta The Cello And The Cat er han spesielt fornøyd med teksten.

Positive reaksjoner

Den første smakebiten som ble sluppet fra albumet, bittersøte Don´t Even Try har fått mange positive reaksjoner i det store utland:

«De dyptfølte tekstene resonnerer, og gir en uforglemmelig lytteopplevelse», skriver HONK Magazine (USA), mens spanske ElFiesta skriver: «melodien er fengslende, og vokalkvaliteten er virkelig bemerkelsesverdig». Don´t Even Try har blitt lagt til rotasjon på radio i Frankrike (Radio Meuse FM, RFZ, RadioCastor, Playlist Music Radio), Belgia (Flash FM), UK (SLE Music Radio) og Canada (NIKY Radio).

My Dear er en presentasjon av hvordan musikk fargelegger mine tanker og mitt humør. Selv om harmoni og velvære synes å være kjernen i det vi mennesker søker, så får jeg alltid en følelse av at det også er en søken og et savn etter noe mer.

– Hva er planene fremover etter utgivelsen?

– Oi! Det spørsmålet får jeg alltid, og jeg svarer alltid galt! Man føler seg som oftest litt ferdig når albumet er ute og releasekonserten er gjennomført. Men det burde jo ikke være sånn. Ideelt sett burde man jo ha jobbet i forkant med promo-arbeid og en stor turné. Det blir ingen stor turné denne gangen, men jeg håper å kunne spille noen konserter, før jeg starter arbeidet med å skrive nytt materiale, avslutter Eide Olsen.