Animert og annerledes fra Odin Staveland og Bjørn Berge
«Hoohahs And Cat Calls» er et samarbeidsprosjekt mellom Odin (Odin Staveland) og Bjørn Berge. Et samarbeid som i utgangspunktet kanskje virket usannsynlig, men som begge musikerne er svært fornøyde med. Plata er et resultat av to genuine artister som selv hevder de utforsker sin egen maskulinitet og musikalitet, med fokus på de giftige delene av denne cocktailen.
Hør podkastintervju med Odin Staveland her.
Animert blues
Dagen før albumslipp tok vi en prat med Odin Staveland. Han beskriver plata som et animert bluesalbum, vanskelig å sette i bås, men en slags club-blues som utforsker alle humper og dumper den treffer på sin vei. Tekstene leker med form og kretser rundt temaer som maskulinitet, mislykket kjærlighet, klimaendringer, familie, sex, ensomhet, og minner oss om hvor vanskelig det er å finne verdige ord om disse temaene. «Hoohahs And Cat Calls» er blottet for helter, bedyrer han.
– Du har tidligere sagt at du er fascinert av Bjørn Berges maskuline uttrykk. Her har dere funnet frem til et nytt uttrykk. Hva synes han egentlig om plata?
– Du burde spørre Bjørn om det, men jeg kan avsløre at han synes plata er både kul og befriende. Han ga meg frie tøyler.
Startet som soloplate
Albumet er et resultat av en påtenkt soloplate for Bjørn Berge som Odin skulle produsere. Berge hadde noen riff og sin høyst uttrykksfulle måte å gjøre dem på, men lette etter melodier, tekster, arrangementer og en retning. Odin ble gitt total frihet, og et oppdrag i å løse dette. Det gav ham også muligheten for å skrive tekster på engelsk for første gang. Berge har sitt største publikum utenfor Norge.
Etter en stund forstod Odin at han likte denne verdenen som oppsto litt for godt, så det var bare naturlig at dette utviklet seg til å bli en felles plate som ikke helt er Odin, ikke helt er Bjørn, men noe animert og annerledes som likevel føles høyst personlig.
– Alle låtene er forskjellige, men har noe av det samme uttrykket – og det er definitivt noe nytt i forhold til det vi har gjort tidligere.
Knekte koden
Det var låta «Get Up» som bidro til at Odin knekte koden, forteller han. Det er en rask låt, der problemet var å få inn tekst i det høye tempoet. Formen og uttrykket de skapte ble avgjørende for soundet på resten av plata. Teksten er heller ikke av den vanlige sorten.
– Teksten består av fire forskjellige Tinderprofil-tekster, der jeg presenterer meg selv på ulike måter, som en tilpasning til dem jeg ønsket kontakt med. Jeg fant et dogme. Det føltes ferskt. Det er ofte man stagnerer hvis man bare går for det trygge og velprøvde, utdyper Odin.
Han legger til at han hadde vært igjennom en skilsmisse på denne tiden, og at arbeidet med teksten føltes relevant.
Han trekker også frem låta «Lovesick», som startet som en klassisk blues i god Berge-stil, men som ble noe helt annet etter at Odin var ferdig med den.
– Jeg er glad i repetisjon. Teksten er typisk blues, med ensomhet, frykt og andre ting, selv om det hele tiden handler om sex. Dualitet som fungerer er bra, og det er det mye av tekstmessig på denne plata.
Klima og rasediskriminering
Det er også ryddet plass til klima og rasediskriminering i låta «Activist Bar».
– Her handler det om klima, rasediskriminering, familie og andre vanskelige ting. Fortellerstemmen er en dame i en bar. Jeg bryr meg jo om disse tingene, men samtidig er jeg ikke nødvendigvis stolt over hva jeg bidratt med i praksis.
I åpningslåta «Cockfight. The Beginning» får vi en vaskeekte duell mellom supergitaristene Bjørn Berge og Amund Maarud.
– Det er en hanekamp som ikke fører noen vei, smiler Odin.
Uttrykket og den genuine gleden som oppsto mellom to særegne sjeler bærer preg av Bjørn Berges ikoniske maskuline gitarstil og hooks, og Odin som uttrykker seg fritt over den gjennom tekst, melodier, temaer, rytme, sound, instrumenter og arrangementer.
– Nå skal albumet ut på veien, men det blir uten Bjørn Berge. Hvorfor?
– Jeg er veldig dårlig på logistikk, dessverre. Vi har klart å dobbelbooke, så Bjørn er opptatt med solokonserter. Men vi kan love at vi skal spille disse låtene sammen senere, sier Odin.
– Hvordan blir uttrykket til disse låtene på konsert?
– Vi må gjøre noen tilpasninger på scenen, men mye vil låte som på plata.
«Hoohahs And Cat Calls» slippes 24. Februar.
Her spiller Odin
17.03 Garasjebryggeriet, Haugesund
23.03 Krøsset, Oslo
24.03 Haubitz Låve, Kristiansand
25.03.Martinique, Stavanger