Susanna Wallumrød
Foto

Susanna Wallumrød sliter med å fylle opp turnékalenderen. Foto: Gitte Johannessen/NTB

Planlegger turnéer med hjertet i halsen

Publisert: 27. oktober 2022 kl 11.54
Oppdatert: 27. oktober 2022 kl 13.21

Inflasjon og ettervirkninger fra pandemien er av elementene som gjør markedet for livemusikk mer usikkert i Europa og USA, skriver Klassekampen.

Susanna Wallumrød er blant de norske artistene som opplever at det er vanskeligere å planlegge utenlandsturnéer i år enn før pandemien. Selv om hun er booket inn til konsertsteder i flere land i Europa, er det vanskelig å fylle de tomme datoene.

– Jeg jobber som en gal med booking i Europa. Honorarene er mye lavere enn tidligere. Det er også mye større usikkerhet rundt hvilke utgifter vi vil få. Jeg er selvsagt glad og ivrig for at ting er i gang. Samtidig er det med hjertet i halsen jeg planlegger for neste år, sier Wallumrød til avisen.

En ytterligere utfordring, er at publikum venter lenger med å kjøpe billetter. Wallumrød påpeker at du skal ha gode avtaler og kontrakter for å sikre deg i et slikt marked, sånn at arrangørene eller promotørene ikke trekker seg på grunn av for dårlig billettsalg. 

Mindre produksjoner

En av konsekvensene for artistene kan være å minske størrelsen på produksjonene. Cassandra Jenkins, amerikansk singer-songwriter, måtte inkludere færre musikere på turné enn det som var planen, ifølge den kanadiske kringkasteren Global News.

I forrige uke, spurte Tone Østerdal, direktør i Music Norway, Klassekampen  om smalere produksjoner vil påvirke det kunstneriske uttrykket. Wallumrød kjenner seg igjen i problemstillingen. 

– Dette er ikke tida for store kunstneriske prosjekter med flere aktører. I forbindelse med den siste plata mi, «Elevation», spilte vi noen få konserter med tre på scenen. Da hadde vi med ei fra Frankrike, selv om det var smertelig økonomisk, sier hun til avisen.