Foto

KORK øver på Kunstnernes Hus. Foto: Kunstnernes Hus.

Symfoni for Kunstnernes Hus

Publisert: 2. september 2022 kl 13.09
Oppdatert: 2. september 2022 kl 13.09

­Symfoni for Kunstnernes Hus er en helhetlig musikalsk opplevelse og et stedsspesifikt verk, skrevet av Øyvind Torvund, en av Norges mest nyskapende samtidskomponister. NRKs Kringkastingsorkestret fremfører symfonien i salene på Kunstnernes Hus, der publikum kan vandre fritt omkring i musikken fra rom til rom. En symfoni er presentert som et kunstverk, et kunstverk er presentert som en symfonikonsert. 
 
Symfonien urfremføres i anledning av Kunstnernes Hus utsatte feiring av 90-årsjubileet i 2020. Programmet er en samproduksjon mellom Ultima og KORK.

Om symfonien

Norge har en lang tradisjon for utsmykning av arkitektur, der man tilfører bygget et bankende hjerte i form av skulpturer, veggmalerier eller annet. Musikk fremføres tradisjonelt i en konsertarena som sjelden handler om lokalet i seg selv.
 
Symfoni for Kunstnernes Hus er en utstilling av sjelden sort: et utsmykningsverk i form av musikk. Dette samtidsverket kan kun oppleves under fremføring på Kunstnernes Hus. Symfonien er symbiotisk flettet sammen med arkitekturen og kan tas frem igjen og presenteres på Kunstnernes Hus i fremtidige anledninger.
 
Symfonien tar form av en helhetlig musikalsk opplevelse der publikum kan vandre fritt omkring i musikken fra rom til rom. Flere konserter foregår samtidig i en rekke av rommene i huset. Hvert rom har sin klare karakter som selvstendige romlige komposisjoner: rituell folkemusikk, klagesang for messingensemble, symfoniske bølger for strykere og harpe og elektronisk perkusjon. Samtidig er rommene i akustisk dialog med hverandre, med spørsmål og tilsvar og med melodiske elementer som flyter gjennom rommene. Totalt varer verket i ca. 30 minutter, og fremføres kun to ganger på fredag 28. oktober.

– Det er ikkje ofte ein får mulighet til å lage ein symfoni som det går an å vandre rundt i. Eg har prøvd å balansere mellom statisk installasjon og organisk bevegeleg symfonisk musikk. Det gjer at utviklinga i musikken er langsom, sånn at du som publikum kan oppleve det samme materialet frå fleire ulike lytteperspektiv ved å vandre rundt i orkesterklangane, sier Øyvind Torvund.