75 prosent av artistene er misfornøyde med dagens strømmesituasjon
Hvordan får artister betalt for strømming fra digitale plattformer? Undersøkelsen, gjort sommeren 2022 av International Artist Organisation (IOA) om hvordan artisters strømmeinntekter ser ut, viste at artister ikke er fornøyde med dagens løsning. Undersøkelsen var utgangspunktet for debatt på et by:Larm-seminar på Dansens hus torsdag.
Moderator for debatten, Nacho Garcia Vega, artist og direktør i IAO, mente at partene i strømmemarkedet sammen må fikse utfordringene for å oppnå en bærekraftig økonomi for alle, og innledet debatten med:
– Trengs det en endring?
Panelet bestod av Daniel Johansson fra Høgskolen i Innlandet, Jenny Hermansson fra Spotify, artist Anneli Axelsson fra IAO og Musikerförbundet, artist Sara Indrio fra IOA og Kristine Bjørnstad fra plateselskapet 777 Music.
Komplekst
– Det trengs endringer både på kort og lang sikt. På kort sikt bør det bli endring på eksklusiviteten for rettigheter som enkelte artister signerer over til plateselskap. En sånn avtale bør ikke være på mer enn tre år. På lang sikt må vi komme til en situasjon der artister har de samme strømmerettighetene som låtskrivere har, sier Johansson fra Høgskolen i Innlandet.
– Vi trenger å jobbe som en bransje. Modellene er komplekse, og vi trenger å gjøre mye mer research. Kanskje det ikke er enten eller, men en hybridvariant. Og hva er en copyright verdt? Har vi det samme synet på det? Jeg vet at situasjonen for mange artister er tøff, fordi mange prøver å leve av dette. Men vi er fortsatt i en tidlig fase hva gjelder strømming, og vi lærer og jobber med det konstant, sier Hermansson fra Spotify.
Høye forvetninger
Bjørnstad fra plateselskapet 777 Music løftet frem fordeler med strømming. Hun reagerer på klagingen i bransjen.
– I vårt plateselskap sitter vi i Norge med et stort publikum i hele verden. Vi har fått frem artister ved å bruke data fra Spotify og digitale plattformer. Det kunne vi aldri oppnådd i en fysisk verden. Jeg tror det er penger i strømming allerede nå, og jeg tror folk trenger å se kraften som er der for dem. Vi snakker med både artister og plateselskap, og ingen er fornøyde. Det er som at man noen ganger klager uten å ha noen grunn til å klage. Jeg tror det er flere veier til å løse dette, men jeg tror det også er høye forventninger. Det er mye enklere å tjene penger nå enn før, sier hun.
Betalt løsning eller annonser
– Strømming kan være veldig bra, du når det globale markedet på to sekunder. Men hva er hindringene for å øke prisene på strømmeinnhold? Det er 11 millioner artister tilgjengelig på Spotify, hvorfor er ikke prisen for forbrukerne høyere, spør Indrio fra IOA.
Hemansson vektlegger at det er viktig med gratisvarianter for å få publikum innenfor og teste ut strømming.
– Musikkindustrien har vokst, og jeg tror vi kan jobbe mye med annonsørene for å få inn penger der også. Det er mye mer konkurranse i markedet nå enn før. Alle kan i prinsippet slippe egen musikk sånn det er nå. Hvis du slipper musikk selv, er det din ekspertise på både musikk, markedsføring og salg som gjelder. Å være artist i dag handler om å drive sin egen business, sier hun.
Handler om konsekvent arbeid
– 75 prosent artister er misfornøyde med dagens strømmemodell. Hvor lang tid skal det ta før den endres, spør Garcia Vega Hermansson avslutningsvis.
– Det handler om konsekvent arbeid mer enn at noe spesifikk skal skje om ett, fem eller ti år. Man må også tenke på hva det vil koste å endre modellen i hele industrien. Alle vi i Spotify er i industrien fordi vi bryr oss om artister og musikk. Ting vil skje, og flere og flere vil være på strømmetjenester. Det digitale vokser, avslutter Hermansson.
Strømmeundersøkelsen 2022:
- 200 artister fra landene Spania, Frankrike, Belgia, Danmark, Sverige og Norge har deltatt sommeren 2022
- 148 av deltagerne har ikke kontrakt med et plateselskap
- 76 prosent tjente under 1.000 dollar fra strømmeplattformer i 2021
- 42 prosent tror inntekter fra strømmeplattformer vil minke i løpet av de neste 12 månedene.
- 75 prosent mener at pro rata modellen er urettferdig, og at de ville tjent høyere inntekter ved en brukerstyrt modell.