Den tidligere Melodi Grand Prix-vinneren Stig Van Eijk fronter nå rockebandet Black Ballroom.

Foto

Foto: Øivin Utne

Stig Van Eijk fronter fullblods rockeband

Publisert: 27. mai 2022 kl 10.17
Oppdatert: 27. mai 2022 kl 10.43

Den tidligere Melodi Grand Prix-vinneren Stig Van Eijk fronter nå rockebandet Black Ballroom. Dette er et samarbeid med musikeren Bjørn Magne Hansen, som har komponert for Midnight Choir. De to møttes i forbindelse med et annet prosjekt, og fant tonen rimelig kjapt med en felles interesse for god gammeldags rock‘n’roll.

Bandets debutalbum, «Medication Won’t Heal You This Time», ble spilt inn på det ikoniske Sono Records-studioet i Tsjekkia, hvor legender som David Bowie har spilt inn musikk. Den ferske utgivelsen beskrives av Van Eijk som et bilde av krisetiden vi lever i nå, med pandemi og klimakrise.

– Det er veldig kjekt å slippe ny musikk. Nå har vi holdt på med dette iallfall i fem år og pendlet frem og tilbake mellom Norge og Tsjekkia. Fint å reise vekk fra den vanlige hverdagen, sier Van Eijk.

Spilte inn musikken i Bowie-studio

–Vi var på Sono-studioet, der blant andre Bowie og Linkin Park har spilt inn musikk. Så det ligger mye musikalitet i veggene der.

Van Eijk beskriver det nye albumet som et bilde av tiden vi lever i nå, en krisetid med dramatiske endringer som skjer rundt om i verden. Dette ville han og Hansen skildre gjennom melankolsk og håpefull rock.

– Vi sier ting som man ikke ellers tør å si. I forhold til lydbildet er det litt skittent, men går plutselig over til noe brutalt vakkert. Det er det håpet som vi klamrer oss fast i, forteller MGP-vinneren.

Bandkameratene møttes i forbindelse med et annet prosjekt, hvor de dro til Praha for å fullføre noe for en annen artist. Like etter fant de tonen idet de jammet til Rolling Stones og David Bowie-låter. De fant snart ut at de ville samarbeide om et musikalsk prosjekt, med rock som grunnmur.

– Kan du beskrive albumet med tre ord?

– Uavhengig (av generasjoner), melankolsk og håp.

Ville finne egne veier og lydbilde

De fleste låtene har bandet samarbeidet om å skrive, de tok utgangspunkt i å sette seg ned med gitar og flette tekst sammen med passende melodier. De har også fått noen andre låtskrivere med i prosessen, både fra Norge og Tsjekkia. Så har de tatt noen av Van Eijks eldre tekster inn i varmen.

Det finnes også en Rolling Stones-coverlåt på den nye plata, «Play With Fire», som de har kledd i en helt ny drakt. Gjennom prosessen hadde de lyst til å finne egne veier og skape sitt eget lydbilde.

Van Eijk trekker frem sporet «Your Mind Is a Gun» som han er svært fornøyd med.

– Vi har skapt noe som gjerne ikke høres helt likt ut som andre, men vi har rock‘n’roll i bunnen, sier han.

I solokarrieren har Van Eijk et annet lydbilde, der er det fokus på reggae, soul og hiphop. Han uttrykker at det går hånd i hånd med den musikken han hørte på i oppveksten.

Han forteller at rock er en sjanger han føler han behersker godt, hvor han får brukt stemmen mye.

– Det er en av drivkreftene, får utfordret meg på en litt annen måte.

– Hvor viktig er det for deg å formidle et budskap med musikken?

– Når det gjelder dette prosjektet, er det budskapet som er i fokus, det skal være fengende melodier, men teksten er egentlig det viktigste. Og så er det ganske alvorlige temaer, så det er litt det med å finne den balansen, sier musikeren.

Foto

Bandets debutalbum, «Medication Won’t Heal You This Time», ble spilt inn i det ikoniske Sono Records-studioet i Tsjekkia, hvor legender som David Bowie har spilt inn musikk. Foto: Øivin Utne

Av artister som er flinke med formidlingen av budskap sier Eijk at det er mange. Han trekker frem Bob Dylan, Neil Young og David Bowie som en håndfull artister som er flinke med denne typen formidling.

– Selvfølgelig er det lett å gå i en politisk retning der man ytrer egne meninger. Reggaeartister som synger om kjærlighet kan også være politisk. Rytmen og teksten går hånd i hånd, man kan velge hvor alvorlig man skal se på tekstene, forteller musikeren.

Rock ble en fellesnevner i vennskapet

Det var helt naturlig for bandet å spille rock, ettersom både Stig og Bjørn vokste opp med den musikken. I tillegg har Bjørn en rockefortid som komponist for Midnight Choir og produsent for Berserk Bastards. Rockemusikken ble dermed en fellesnevner i både vennskapet og musikken.

– Det var den naturlige veien å gå, det var aldri snakk om noe annet uttrykk, sier Van Eijk.

– Hvor viktig er samarbeidet i produksjonsstadiet?

– Det er kjempeviktig, vi var veldig heldige som fant tonen såpass raskt. Samarbeidet var helt naturlig i forhold til hvilken retning vi ville gå i, og vi var ganske enig om lydbildet og form, sier musikeren.

Samtidig som de var ganske enige om lydbildet på de fleste låtene, var det en låt de prøvde forskjellige drakter på.

– Det ble litt mer orgel på den, og ellers har vel egentlig låtene blitt bygd opp rundt kassegitarer og formet ut fra det, utdyper han.

Begynte på nytt etter MGP-seieren

I 1999 vant Stig Van Eijk den norske finalen i Melodi Grand Prix med hitsinglen «Living My Life Without You», som havnet på 14. plass i den internasjonale finalen samme året. Musikeren ser tilbake på reisen fra Eurovision til nå, som et eventyr. Etter MGP-suksessen ville han imidlertid begynne litt på nytt.

–Jeg ville være tro til musikken i stedet for å fortsette med pop. Ville touche litt innom soul og reggae.

– Ikke like kommersielt, legger han til.

none

Han har også har anvendt musikktalentet på å gjøre mange prosjekter for barn og unge.

–Veldig kjekt å kunne gi noe tilbake, men samtidig få holde på med det jeg ønsker og forme nye prosjekter. Det er den store lidenskapen, sier Van Eijk videre.

–Hva er planene fremover?

– Planene resten av året er å få spilt litt konserter, reise litt rundt og gjøre ting i forskjellige drakter. Så det er bare bane veien frem videre, forteller musikeren.