Runa Viggen: Har laget sin egen drømmeplate
Hun kaller plata «en slags progplate» – en blanding av klassisk, jazz og rock.
– Med «àmbar» har jeg laget min egen fusion, musikken jeg alltid har ønsket å lage, forteller hun til KulturPlot.
Albumets tittel «àmbar», som betyr «rav» på spansk, forteller om den langvarige musikalske og personlige prosessen som ligger bak utgivelsen. Studien av ulike sjangre og iherdig øving for å nå tilfredsstillende tekniske og musikalske nivåer, slik at idéer kan omgjøres til ferdige verker, er ikke ulik dannelsen av rav.
For at rav skal dannes, må harpiksen ende i havet og ligge der i minst 30-50 millioner år. Etter denne lange perioden uten oksygen, og under trykk, forandrer plantesaften seg og oljeinnholdet reduseres slik at ravet dannes.
Meksikansk rytmeseksjon
Viggen allierte seg med bassist Fermin Fortiz, en meksikaner som er bosatt i Norge. Arbeidet med plata tok tid, selv om planen var klar, forteller hun:
– Jeg begynte å komponere i 2020, og brukte et år på å skrive musikken. Vi øvde litt underveis, og spilte inn plata i fjor.
Problemet var å finne en passende trommeslager. Flere ble prøvd ut, uten hell, før Fortiz foreslo å bruke en tidligere studiekamerat fra Mexico. Da satt det.
– Vi sendte opptakene til Mexico, og det skulle vise seg at trommeslageren var en god match. Jeg er heldig som har fått samarbeide med musikere som er så åpne, og som klarer å tilføre musikken egenart – til tross for at jeg var så klar på hva jeg ville med dette albumet, utdyper hun.
Har blitt en bedre pianist
I arbeidet med plata har hun lært mye, forteller hun.
– Jeg har lært mye om sjangre som jeg trodde jeg kunne det meste om. Det startet med at bassisten ba om noter, da jeg sendte ham den første låta, «Gibraltar». Det førte til at jeg skrev ned alle låtene på noter. Det var tidkrevende, men veldig utviklende.
– Hvordan går du frem når du skriver låter?
– Jeg starter med et forslag til tema på pianoet. Så bestemmer jeg hvilken toneart og takt jeg vil bruke. Så skriver det ned på noter. Det gir meg klare tanker om hvor jeg vil gå videre. Jeg liker å være disiplinert og strukturert. Men jeg leker også med forskjellige melodiske temaer. Mye skjer underveis. Ting kan ta en annen retning, og det gjorde det flere ganger på denne plata også. På soloen jeg har på en av låtene, for eksempel, valgte jeg å improvisere i én tagning. Da ga jeg meg selv frie tøyler på en låt som varer i 16 minutter. Jeg hadde ingen klar plan der, men det var en nyttig prosess for meg, sier hun.
Konserter
Planene fremover handler om konserter, men også om komponering.
– Vi har releasekonsert på Kruttverket på tirsdag. Vi har fått en super vikar på trommer, som også spilte med oss på Kongsberg jazzfestival tidligere. Nå blir det flere spillejobber i andre byer, før jeg starter med å komponere nye låter til neste plate, sier Viggen.
Grenseløse «àmbar» er således første smakebit på det Runa Viggen håper skal utvikle seg til et musikalsk kollektiv:
– Denne gangen er vi Runa Viggen Trio. På neste utgivelse er vi kanskje en kvartett, kvintett eller et helt orkester – målet er å lage et kollektiv av dyktige musikere som er med på å forme musikken og ta den videre hele tiden, avslutter hun.