Illustrasjonsbilde.
Foto
Ørn E. Borgen / NTB

Jubelår tross markant nedgang på flere områder – dette er årsakene

Publisert: 21. april 2022 kl 09.56
Oppdatert: 22. april 2022 kl 09.50

I pandemiåret 2021 var konsertmarkedet så godt som helt nede. Dette gjorde at rettighetsorganisasjonen Tono hadde de laveste konsertinntektene siden 2010.

Organisasjonen melder likevel om rekordhøy omsetning:

Den brutto omsetningen kom på på 843,9 millioner kroner, som altså er den høyeste i Tonos historie. Det er en økning på 18,9 prosent fra 2020-omsetningen på 712,3 millioner kroner.

– Det er hyggelig å kunne melde om rekordomsetning for 2021, samtidig som vi er smertelig klare over at det andre året med pandemitiltak var et svært vanskelig år for de fleste av Tonos medlemmer, sier administrerende direktør i Tono, Cato Strøm.

– Konsertmarkedet lå nede store deler av året, og det er på dette området Tonos norske medlemmer har sine økonomiske interesser. Det merkes også på Tonos konsertinntekter.

Oppgang på enkelte områder

Den rekordhøye omsetningen skyldes sterke resultater fra kringkasting og musikk- og filmstrømmetjenester.

Fra kringkasting og online kunne Tono føre rekordresultater for 2021. Fra radio- og TV-området var inntektene rekordhøye 289, 7 millioner kroner, opp fra 193, 9 millioner kroner i 2020, melder organisasjonen i en pressemelding.

Foto
– Det er hyggelig å kunne melde om rekordomsetning for 2021, samtidig som vi er smertelig klare over at det andre året med pandemitiltak var et svært vanskelig år for de fleste av Tonoss medlemmer, sier administrerende direktør, Cato Strøm. Foto: Tono

Denne veksten skyldes til dels et særskilt oppgjør etter at en uenighet om vederlagsstørrelse med TV2 ble løst i fjor, noe som også medførte etterbetaling for flere år.

Fra film- og musikkstrømmetjenester var inntektene 227,1 millioner kroner, en økning på 62,4 prosent fra 2020 da disse inntektene var på 139,8 millioner kroner. Også her skyldes den sterke veksten til dels oppgjør etter at langvarige uenigheter med flere distributører ble løst.

– Vi har en god vekst fra musikk- og filmstrømmetjenester, og det er særlig filmstrømmetjenester som trekker opp. Samtidig begynner vi å se resultatene av at Tono direktelisensierer vårt repertoar til Spotify og andre strømmetjenester for hele verden, sier Strøm.

Forventet nedgang

Ikke uventet preger pandemien konsertinntektene til Tono i 2021, som er de laveste siden 2010.

Men også kinomarkedet ga lavere inntekter enn normalt.

I 2019 ga kinoområdet inntekter på 2,4 millioner kroner. Til sammenligning var inntektene i 2019 på 12,7 millioner kroner.

Det var også nedgang innen videresending av TV-innhold, bakgrunnsmusikk på for eksempel hoteller og restauranter, og fra søsterselskaper i andre land, som samler inn vederlag på vegne av Tono når Tonos repertoar brukes i deres respektive land.

– All nedgang var forventet. Inntektene fra søsterselskaper var på 72,2 millioner kroner, ned fra 95,7 millioner kroner i 2020. Nedgangen skyldes blant annet lavere konsertvirksomhet på grunn av covid-19-restriksjoner, samt til dels at strømmeinntekter fra andre land i økende grad er en del av Tonos onlineinntekter, forteller Strøm.

Flere nye medlemmer – og støtte fra KUD

Det ble nylig kjent at Tono får 33,9 millioner kroner for å kompensere medlemmene for tap av vederlagsinntekter som følge av koronarestriksjonene.

– Tono avregner penger på bakgrunn av fremført musikk, og det er en kjensgjerning at rundt 60 prosent av TONOs avregninger hvert år sendes til opphavere i andre land. Tonos medlemmer har lidd store covid-19-relaterte tap på en rekke områder, deriblant fra konserter. Vi har dokumentert disse tapene overfor Kulturdepartementet, og kompensasjonen på 33,9 millioner vil utgjøre svært kjærkomne midler for Tonos norske medlemmer når de blir avregnet nå i 2022, sier Strøm ifølge pressemeldingen.

I 2021 fikk Tono 1549 nye medlemmer, noe som gjorde at medlemsmassen var totalt 37 439 ved utgangen av året. Medlemmene registrerte 32 219 nye verk i løpet av året. 

Tono
fre 22.04.2022 06:00
  • Rettighetsorganisasjonen Tono ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av opphavere og musikkforlag
  • Tono forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i musikken
  • Tono gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk på for eksempel på radio, TV og konsert mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat videre til rettighetshavere i musikk som har blitt spilt offentlig
  • Organisasjonen har mer enn 37 000 medlemmer i Norge