RagaNor: Barrierene gjør musikken mer spennende
Oslo som kulturby har alltid bydd på spennende begivenheter fra alle kanter av verden innenfor musikk, språk, og kunst. Satsing på mangfold og kultur i Oslo har blant annet ført til etableringen av RagaNor, et band bestående av musikere som har klart å trosse språklige, religiøse, etniske, aldersmessige og sosiale barrierer for å kunne uttrykke sin kjærlighet til musikk.
Hadde det ikke vært for musikken, og mulighetene som Oslo tilbyr, er det tvilsom om musikerne i Raganor hadde sittet under samme tak. Når man tenker på hvor ulike de er, og hvor synkronisert de har blitt på så kort tid, sier dette mye om egenskapene og evnene til bandmedlemmene, mener vokalist Faheem Ajmal.
– Musikken blir mer spennende
På dagtid jobber Ajmal som teamkoordinator i Oslo kommune, men han har vært musikkinteressert siden barndommen. Han henter inspirasjon ikke bare fra indisk musikk, men også fra persisk, afghansk og pashto-folkemusikk. Ajmal er initiativtakeren bak RagaNor. Sri Lal Shajpal har veiledet Faheem i indisk musikk. Han trives med å synge ghazal, men er også komfortabel med andre sjangere som Qawali og pashto-folkemusikk. Han flyttet til Oslo som tenåring fra Nord-Pakistan og morsmålet hans er pashto.
– Hvordan har ulikhetene deres påvirket musikken?
– Først og fremst så liker vi den samme musikken. Det hjelper. Men musikken blir mer spennende siden vi har ulike bakgrunner og inspirasjonskilder. Vi bruker blant annet det 1500 år gamle instrumentet rubab. Tabla holder rytmeseksjonen, og så er vi flere som synger, sier han.
– Hvordan ble RagaNor dannet?
– Vi har kjent hverandre siden 2000-tallet. Da vi etter hvert fikk interesse for å gjøre noe musikalsk, fikk vi raskt god hjelp av Melahuset. De organiserte blant annet workshops for oss. Etter hvert ble vi kjent med flere folk, og i 2016 ble vi en gruppe. Vi øver ukentlig og har blitt mer populære de siste årene. Først var det bare en hobby, men nå spiller vi på festivaler og det hele har blitt mer seriøst.
– Hvordan blir musikken til?
– Musikken blir til gjennom improvisasjon. Vi skriver den ikke ned, men improviserer den frem. Det starter med at vi henter inspirasjon fra de gamle klassikerne og så lager vi vår egen vri. De fleste av oss har lært indisk klassisk musikk, men siden vi har forskjellige bakgrunner gir vi musikken våre egne musikalske stempler. Det har vi fått veldig god respons på.
Jamil Malik har alltid vært interessert i musikk, men livet, familien og jobben har hindret Jamil fra å satse på musikk. Jamil begynte virkelig å satse på musikk i moden alder i Norge hos Harbajan Bansal. Han har en unik forståelse av musikk og musikalske instrumenter, og er inspirasjonskilde for resten av gruppen. Jamil er vokalist i gruppen og trives med alle sjangere. Han bosatte seg på Grünerløkka i Oslo på 70-tallet sammen med familien, har jobbet i Norsk Data og etter hvert etablerte han sin egen bedrift. Han introduserte landhockey for nordmenn på 70-tallet. Da startet han Oslo sportsklubb, var medlem i Oslo kretsstyre i to perioder. Han drømmer om fusjon mellom to kulturer, og ønsker å glede Oslos befolkning med orientalsk sufi-musikk..
Sam Roberts er gruppens yngste talentfulle medlem, han er opprinnelig fra India, men født og oppvokst på Furuset i Oslo. Sam er en unik talent på tabla, har lært musikk hos Sri Lal Shajpal i Oslo. Sam har opptrådt sammen med flere forskjellige artister i Oslo på en rekke arrangementer.
Islam Umar bosatte seg i Oslo for bare noen få år siden, kommer fra Peshawar i Pakistan. Han spiller Rubab som er et unik instrument i Nord-Pakistan og Afghanistan. På veldig kort tid har han klart å etablere seg som en profesjonell strengespiller. Han er med som gjesteartist i musikkprosjektet sammen med Syed Ali i regi av Kulturrådet.
Syed Ali er vokst opp på Mortensrud i Oslo. Syed har flere sanger ute på Spotify, og er en etablert artist. Han har jobbet og opptrådt sammen med en rekke norske artister, som jazzgruppen Suzy & 2, Alwynne Pritchard og Kenneth De Gala. For tiden jobber han sammen med norske pop-produsenten Morgen Kornmo i et prosjekt støttet av Norsk Kulturråd som ferdigstilles i November 2022. Han vil utgi fem låter sammen med både lokale og internasjonale artister innen Bollywood og indisk popmusikk. Syed har i flere år lært nord-indisk klassisk musikk ved Oslo musikk og kulturskole som elev hos Shri Lal Sahajpal. Han er vokalist og spiller harmonium i gruppen RagaNor.
RagaNor-konserten var på Melahuset 19.november.