Trompetist Tine Thing Helseth er gjest i Plottet. Foto: Anna-Julia Granberg

Plottet: Med nye verdier til livet og musikken

Publisert: 16. desember 2022 kl 07.17
Oppdatert: 16. desember 2022 kl 09.09

­– Platen «Seraph» har jeg spilt inn sammen med strykeorkesteret Ensemble Allegria. Det er litt ekstra stas fordi de fleste av oss studerte sammen da vi var en del yngre enn det vi er nå, sier Tine Thing Helseth i Plottet.

Hør hele podkasten her

Bakgrunnen for navnet på platen er at ett av stykkene heter «Seraph», komponert av James Macmillan.

– Stykket «Seraph» er kult, litt røft og komponisten har brukt sitater fra Haydns trompetkonsert, men på sin egen måte, sier Thing Helseth.

Spesielt år

Det siste året har vært spesielt på flere måter for trompetisten. Først med korona og nedstengning, deretter fulgte sykdom.

– Med min jobb, som er å reise rundt i verden for å spille, var det veldig lite å gjøre under nedstengningen. Så fikk jeg i tillegg en kreftdiagnose i fjor for omtrent et år siden, sier hun. 

Under behandlingen satt Thing Helseth jobb og «musiker-Tine» på vent, og forklarer det som at hun levde et parallelt liv. Nå er hun friskmeldt og tilbake for fullt, men med nye perspektiver og verdier i livet og musikken.

– I musikerverden, og i mange andre yrker, er det hele tiden mye jag med hva man skal. Nå er målet mitt at det skal gå litt langsommere. Det blir andre ting i livet som er viktigere enn å spille, men det betyr ikke at jeg ikke er ambisiøs, sier hun. 

Tilbakemeldinger hun får fra kollegaer viser at opplevelsen med sykdom og behandling har satt preg på musikken hennes.

– Musikere som jeg pleier å spille med, sier at det blir en ekstra dimensjon med ting man går gjennom. Så jeg er ikke noen dårligere trompetist nå, heller tvert om, sier hun. 

Sammenligner kristendom med homeopati

I delen om kristendom tilstår biolog og professor i fysiologi, Kristian Gundersen, at han er litt lei av middelalderreligioner. Videre understreker han at han deltar som skeptiker.

– Jeg har jobbet en del med overtro. I den sammenheng ser kristendommen, både hvis du ser på dens tilblivelseshistorie, og hvis vi baker den inn i et naturvitenskapelig verdensbilde, omtrent like dumt ut som homeopati, sier han.

Biolog og professor i fysiologi, Kristian Gundersen, forteller om sitt forhold til kristendommen i Plottet. Foto: Martin Shantz Heide

Han viser til at moderne bibelforskning stort sett sier at bibelen er en tilfeldig samling skrifter. Dens autoritet ligger ikke i skriftene, men nettopp i måten den blir brukt på av mennesker.

– Vi kan kanskje diskutere senere hva som er forskjellen på tro og overtro, legger han til.