Stavernfestivalen slutter med frivillige – dette sier andre norske festivaler
Å være frivillig på festival er noe de fleste kulturarbeidere har gjort en gang i starten av karrieren, og noe mange musikk- og kulturinteresserte ungdommer og unge voksne gjør hver sommer.
De fleste norske festivaler har en rekke medarbeidere som er frivillige, og noen av festivalene har så mange som flere hundre frivillige hvert år. Noen flere tusen.
Det er vanlig praksis.
I forrige uke publiserte KulturPlot en artikkel om at Stavernfestivalen har bestemt seg for å slutte med frivillige.
De har inngått et samarbeid med NAV, som har resultert i at de har lyst ut over 700 sommerjobber.
LES OGSÅ: En rekke aktører melder om sviktende billettsalg – men flere festivaler selger ut rekordtidlig.
Grunnen til at de velger å gå bort fra ordningen med frivillige, var noen erfaringer de hadde gjort:
– Blant annet handlet dette om at frivilligsystemet, som riktig nok har vært en suksesshistorie fra dag én i 2001, ikke var forutsigbart nok for oss lenger, fortalte Jøran Kristensen, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Stavernfestivalen, til KulturPlot i forrige uke.
– Man opplevde for stor grad av no shows, som igjen førte til kostbare erstatningsløsninger i siste liten, som for eksempel vikarbyråer.
Opplever lignende utfordringer – begrenser bruken
– Frivillighet er ikke det samme i dag som det var da vi startet opp i 2006, og vi opplever også mye av det samme som Stavern refererer til, forteller Gøran Aamodt, festivalsjef for Parkenfestivalen i Bodø.
– Samtidig så er frivillighet en del av Parkens ryggmarg og sjel, og vi har mange trofaste frivillige over mange år, sier han.
– De skal selvsagt få lov å være frivillige hos oss så lenge de ønsker det.
Han legger til at de med andre ord ikke kommer til å slutte med frivillige, men at de må tilpasse seg realitetene og manøvrere ut fra det.
Festivalsjef i OverOslo, Lars Petter Fosdahl, forteller at de ikke har vurdert å slutte med frivillige, men at de også har opplevd utfordringer knyttet til ordningen.
– Motiverte frivillige som har investert hjertet sitt i festivalen vår, er viktig for oss og publikum, sier han.
– Men vi har også opplevd utfordringer med frivillighet som har gjort at vi har valgt å begrense bruken av frivillige. Rigg er for eksempel utelukkende betalt arbeidskraft hos oss. Frivillige begrenses til avvikling og da gjerne i servicefunksjoner.
Rekrutterer frivillige til betalte jobber
Typiske arbeidsoppgaver for frivillige medarbeidere på festivaler er gjerne å være vakt ved inngangen, stå i akkrediteringen og bytte billett til festivalbånd, jobbe i baren og jobbe med opp- og nedrigg.
Ofte jobber man noen dager og får noen dager gratis inngang til festivalen.
I 2019 var det over 2800 frivillige som var med på å lage festival for Øyafestivalen i Oslo.
Jonas Prangerød, som er presseansvarlig for Øyafestivalen, forteller at mange av dem som jobber frivillig ender opp med å få betalte jobber for Øyafestivalen etter hvert.
– Vi har hele veien rekruttert fra de frivillige til betalte jobber. Flere av oss på Øya-kontoret har starta som frivillige på festivalen, sier han.
De er tydelige på at de ønsker å fortsette med ordningen med frivillige.
– I tillegg til å løse en rekke oppgaver, gir de oss verdifulle tilbakemeldinger og er gode ambassadører for festivalen. Deres lojalitet, glede og engasjement er noe vi setter enormt pris på, sier han, og legger til:
– Gjennom dagens ordning med frivillige gir vi hvert år mange unge mennesker sin første erfaring med arrangements- og musikkbransjen. At det er utfordringer tilknytta en liten andel som ikke møter på jobb, stemmer nok også for oss, men vi jobber kontinuerlig med å holde denne prosenten lav. Dette er uansett ikke et så stort problem at det får oss til å revurdere hele organiseringen av frivillige.
Han forteller at det for dem ikke er aktuelt å ansette mange hundre for et par dagers betalt sommerjobb, men at de for tiden undersøker mulighetene for å skape noen mer omfattende sommerjobber for lokal ungdom.
– Hjertet og sjela i festivalen ligger i dugnadsånden
Arnt-Ivar Nausdal er festivalsjef for Malakoff i Nordfjordeid, og på spørsmål om de har vurdert å slutte med frivillige, svarer han kontant «nei, absolutt ikke».
– Vi er organisert som et frivilllig lag, og hjertet og sjela i festivalen ligger i dugnadsånden til festivalen. Vi hadde 1100 frivillige i 2019.
Han forteller at mange av deres frivillige har ansvarsoppgaver og er ledere for ulike grupper som backstage, bar, arena og lignende.
– I tillegg melder frivillige seg til å jobbe et eller flere skift under festivalen. Som betaling får de tilgang til festivalen når de har fri, sier han.
Har dere hatt lignende utfordringer som Stavern nevner?
– Det er ikke lett å rekruttere 1100 frivillige på en liten plass som Nordfjordeid, men det har gått fint fram til nå – og det tror vi det skal gjøre framovar også.