Foto

Hanne Tveter og Diego Amador lanserer sin andre singel der de forener norske folkemelodier med spansk flamenco. Foto: Ana Solinis

Mikser norske folkemelodier med spansk flamenco i ny singel

Publisert: 2. september 2022 kl 13.37
Oppdatert: 2. september 2022 kl 14.09

Den norskspanske duoen Hanne Tveter og flamencoartist Diego Amador, lanserer sin andre singel sammen den 9. september. Musikken deres er en fusjon mellom norske folketoner og spansk flamenco. I sommer slapp de singelen «Eg veit i himmerik ei borg/UnCastillo en el Cielo». 

– Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger i Spania på den første singelen, men i Norge har det helt ærlig vært liten respons fra media foreløpig, sier Tveter og legger til:

– Flamenco er noe du enten elsker eller hater. Jeg ble bergtatt første gang jeg opplevde det. Jeg opplever det som noe udefinerbart magisk, og har hatt et stort behov for å forstå den spanske musikken.

Bygger opp sin egen sjanger

Tveter tilbrakte deler av oppveksten i Spania. Mens de norske ungdomsvennene hørte på pop hørte hun på Paco de Lucia. Sitt første egne album med møtepunkter mellom norske folketoner og flamenco gjorde hun i 2015.

– Jeg holder i praksis på å bygge opp min egen sjanger, sier sangeren.

Hanne Tveten
Foto

Hanne Tveten: – Jeg holder i praksis på å bygge opp min egen sjanger. Foto: Ana Solinis

Hun synes det er litt skummelt å drive med det hun gjør: å prøve og finne møtepunktene mellom to så forskjellige tradisjoner, og få det til å låte godt i begge verdener. Det spanske publikumet har gitt god respons, men hun vil gjerne ha Norge mer med.

– I Spania har «Eg veit i himmerik ei borg/UnCastillo en el Cielo» og samarbeidet vårt vært omtalt i presse og radio. Blant annet ble vi presentert i det anerkjente flamencoprogrammet «Duendeando». Det rørte meg veldig å bli omtalt som en spennende nyhet i det programmet. Fra fans og publikum i Norge har jeg mottatt gode tilbakemeldinger og låten har spredd seg godt. Jeg vil gjerne ha flere lyttere i Norge, og er spent på fortsettelsen, sier hun.

Om singelen som slippes 9. september, «Hvite Hestens Vuggesang/Nana del Caballo Grande», har duoen tatt utgangspunkt i et dikt av den spanske dikteren Federico Garcia Lorca.

– Jeg presenterer min del av teksten på norsk. Sangen dedikerer jeg til min vakre, spanske hest, som jeg på tragisk vis mistet for et år siden. Teksten har derfor fått en helt ny og personlig betydning for meg, sier Tveter.

Kunsten å beholde begges røtter

Utfordringene Tveter møter med å lage musikk på tvers av to kulturer er blant annet å beholde begges røtter inn i resultatet.

– Det er både magisk og vanskelig å samarbeide på tvers av så store kulturforskjeller. Utfordringen er å utrykke på en forståelig måte hva vi egentlig mener med de musikalske idéene våre og hvorfor. Kunsten er å beholde begges røtter og samtidig la min norske vise reise til flamencosjangeren på en troverdig og respektfull måte, sier hun.

Tveter har lært av prosessen at det krever lydhørhet og tålmodighet å jobbe med en «Maestro».

– Jeg har skjønt at jeg må gi slipp på noen av mine idéer om å inkorporere norske koder. Diego er en av nåtidens anerkjente moderne purister innen flamenco og flamenco-jazz, og det er der styrken i arrangementet ligger. Når jeg som norsk artist reiser til Spania, trenger jeg å tilpasse meg deres sjangere. Flamenco har dype tradisjoner, sier hun. 

 

 

,