Santigold
Foto

Santigold er blant artistene som har avlyst konserter i høst. AP Foto: Chris Pizzello

Musikere avlyser konserter: – Det er ikke økonomisk bærekraftig

Publisert: 21. oktober 2022 kl 10.37
Oppdatert: 21. oktober 2022 kl 10.40

­Listen over band og artister som har avlyst turneer i år er lang, skriver Klassekampen. Inflasjonen i USA og Europa, svekket valuta og dyrere frakt og transport får noe av skylden. Musikerne som avlyser konserter oppgir samme grunn. Det er ikke økonomisk bærekraftig å turnere nå.

Lavt forhåndssalg av konsertbilletter

Vibeke Hay Wold, bookingagent og manager i Polar Artist, forteller at etablerte artister selger mindre konsertbilletter enn før. Det har blitt vanligere at folk kjøper billetter i døra, men med lavt forhåndssalg er det mer sannsynlig at artisten avlyser konserten. Selv om jobben til artistene blir enklere med godt forhåndssalg, legger hun vekt på at ansvaret ikke ligger hos publikum.

– Jeg skjønner publikum. Etter korona er de drittlei av å ha pengene sine bundet opp i konsertbilletter i flere år, sier Hay Wold til avisen.

Hun forklarer at med kostnadene til artistens band, teknikere, reise, hotell, utgifter til spillesteder og Tono-avgift kan gjennomføringen av én konsert til et mellomstort band bli opp mot 100.000 kroner. Med dårlig forhåndssalg er det umulig å vite om man går 30.000 i minus eller 70.000. Sett i sammenheng med utgiftene ser hun det som galskap at det er en kultur for at man får konsertbilletter til 200 kroner.

Prisene har skutt i været

Santigold, en amerikansk artist, beskrev samme situasjon da hun avlyste USA-turneen sin tidligere i høst. På egen Twitter skrev hun at prisene på bensin, turnébusser, hotell og flybilletter har skutt i været.

Hun mener likevel at problemet ikke er noe nytt:

«Dette starter lenge før pandemien. Systemet var allerede ødelagt. Man prøvde bare å overleve før pandemien», sier artisten i et intervju med tidsskriftet Rolling Stone, oppgir Klassekampen.