Katarina Barruk er ute med sitt andrealbum
Musikken er full av kraft, samtidig som den rommer ærlighet og sårbarhet, hele tiden med hennes mangefasetterte og uttrykksfulle vokal i fokus. Albumet ble sluppet under Samisk språkuke og feires med en internasjonal slippturné.
Katarina Barruk er i vinden om dagen og er ifølge jungeltelegrafen spådd til å bli årets nykommerfavoritt. Hun har allerede rørt publikum til tårer på den anerkjente festivalen by:Larm, og skal bl.a. ta turen innom Oslo World på plateslippturneen. I tillegg til strålende omtale i medier i inn – og utland, har Barruk blitt valgt ut som «Endringsagent» for Music Norway, hvor hun skal jobbe for et større flerkulturelt mangfold i musikkbransjen i Norge. Siste fjær i hatten er at singelen «Jïmmatje feat. ISÁK» ligger radiolistet på NRK P3 for sjette uken på rad.
– For meg er musikken en livsstil – en måte å puste og føle på. Det er en plass der jeg kan være meg selv 100%, der jeg er helt fri. Når jeg opptrer ser jeg indre bilder av steder, mennesker eller hendelser. Jeg prøver å ta med lytteren inn i mitt emosjonelle univers gjennom formidlingen.
Å lage musikk på umesamisk er en måte å invitere publikum inn til sitt univers der umesamisk er normen, høyst aktuelt og levende.
– Jeg tenker at vi trenger mer av sånt. Mer av det som er veldig nært den indre kjernen av oss, og jeg opplever at det ofte ikke finnes så mye plass for nettopp det i dagens samfunn, uavhengig av hvilken bakgrunn og kulturarv man bærer med seg. Jeg prøver å få fram noe menneskelig. I musikken min vil jeg alltid komme tilbake til det jeg anser å være viktigst: kjærligheten.
Umesamisk er et av de mest truede samiske språkene i verden og står på UNESCOs rødliste over kritisk truede språk. At et album er skrevet på umesamisk, er helt unikt og en viktig del av kampen for å ta vare på, og styrke, språket. Hun får ofte spørsmål om hvorfor hun gjør dette, da noen mener det ville vært lettere å nå ut til massene ved å synge på, for eksempel, engelsk. Hun forklarer da at å synge på umesamisk er helt nødvendig for hennes eksistens og at hun er stolt av å vise fram sin språkarv.
– Jeg skriver all musikken min på verdens fineste språk, umesamisk. Jeg får ofte spørsmål om hvorfor jeg gjør det. For meg er det ikke et valg. Jeg gjør det ikke for å bevise noe slags poeng, men det handler om at jeg skal kunne være meg selv. Å skrive musikk på umesamisk er også min måte å invitere venner og publikum inn i mitt univers, forklarer Barruk.
Det er også to tradisjonelle joiker med på dette albumet. Det finnes en veldig styrke i å kanalisere noe som har eksistert så lenge og overlevd. «Ubmejen jiännuo», som er en av disse joikene, er elven som hun har vokst opp ved. Den strekker seg fra fjell til kyst.
– Gjennom joiken får jeg lov til å se hvordan den levde før i tiden, og hvordan den så ut. Den elven har vært utbygd så lenge jeg kan huske, men joiken ble lagd lenge før min levetid, forteller hun.
På albumet «Ruhttuo» tar hun opp temaer som omhandler alt fra kjærlighet til språkkamp og kulturarv. Hele tiden med utgangspunkt i hvordan det er å være ung, samisk kvinne i dag.
– Blant annet handler en av låtene på albumet om styrken som våre samiske forfedre har utvist gjennom å overleve, til tross for utrolig harde utfordringer koblet til retten til å i det hele tatt eksistere. Savnet etter visse ting som ble borte. Spørsmålene som oppstår i søken etter dette, men også gleden og stoltheten over å enda leve og eksistere, utdyper hun.
– Jeg gleder meg så utrolig mye til å endelig slippe dette albumet og feire med en turné i inn – og utland. Høydepunktet blir definitivt konserten på Oslo World 5. november, det blir kjempekult, avslutter Katarina Barruk.