Foto

Eirik Svela forteller at noen av landets fremste jazzmusikere spiller på plata; Dave Edge, Roger Johansen samt det britiske orgelfantomet Ross Stanley. Foto: Eirik Svela.

Jazzgitarist Eirik Svela: Ny vei til målet

Publisert: 21. oktober 2022 kl 11.03
Oppdatert: 21. oktober 2022 kl 11.12

­Det kommende albumet «Hold Still» beskriver Svela som et resultat av 2 dager i studio, 3 år med forberedelser, men over 30 års opplevelse av å være i verden. Tittelen er hentet fra fotografen Sally Manns memoarer, og albumet vever sammen musikalske øyeblikksbilder til en historie om tilhørighet til mennesker, musikk og steder. 

Foto

Coverdesign: Maria Alzamora.

Og det er nettopp sammenvevingen, eller helhetstankegangen bak albumet, som skiller seg ut – sammenlignet med det forrige albumet «Bits & Pieces», forteller gitaristen:

– Vi turnerte i Norge og England i 2020, og hadde allerede da planer om å spille inn plate. Det ble det ikke noe av, og det kom stadige utsettelser. Det var frustrerende, men samtidig fikk jeg tid til å tenke over hvordan albumet skulle være. Jeg fikk også anledning til å finne andre veier til å uttrykke meg kunstnerisk. Jeg har alltid hatt en interesse for fotografi, og da jeg blant annet sjekket ut den britiske fotografen Sally Manns fotobøker, fikk jeg en idé om en overføringsverdi i det å sekvensere og sette sammen bilder til et narrativ. Det ønsket jeg også å gjøre med albumet, utdyper han.

Jobbet med samples og feltopptak

Han hadde brukt mye tid på å være jazzgitarist, men i denne fasen oppdaget Svela at han også var interessert i mye annet i sitt kreative musikalske arbeid. 

Det jeg ønsket var å lage noe i studio som låter live, men som også kunne utvide min kunstneriske palett

Han ønsket å distansere seg fra det «perfekt live-innspilling»-soundet som er så utbredt i innspilt akustisk jazz. Svela søkte i stedet å benytte seg av en del av de mulighetene som det å jobbe i et moderne innspillingsstudio gir. Gjennom hele albumet er det bakt inn små sekvenser med lyd som minner lytteren på at dette faktisk ikke er live, det er en innspilling, og at denne – som alle andre innspillinger – har blitt prosessert.

– Jeg laget elektronisk musikk med effektbokser og laptop, og tok ut samples fra det som skulle bli plata og bakte det inn i musikken. Jeg har bodd i flere land, og mange steder, og derfor tok jeg også ut feltopptak jeg hadde gjort på disse stedene jeg hadde besøkt eller bodd på.

– Mange plater er spilt inn i ett rom, og låter ikke perfekt. Faktisk kan man høre åpenbare feil. Moderne musikk fjerner ofte den organiske følelsen. Det jeg ønsket var å lage noe i studio som låter live, men som også kunne utvide min kunstneriske palett. Det ble et viktig arbeid å finne steder hvor samples og feltopptak kunne flettes inn for å forbedre albumet og låtene, forklarer Svela.

Feltopptakene består av fragmenter med lyd som knytter albumet til spesifikke geografiske lokasjoner som på ulike måter har vært viktige i utviklingen av musikken.

Foto

Det blir turné i Norge i juni, og i England til høsten, forteller Eirik Svela. Foto: Eirik Svela.

I tillegg til å fungere som overganger mellom låter forteller også mellomspillene, sammen med prologen og epilogen, sin egen lille historie, og lever et parallelt liv med resten av albumet.

Har tatt mer kunstnerisk ansvar

Eirik Svela mener at han har tatt mer kunstnerisk ansvar denne gangen, og at han har stolt mer på sin kunstneriske intuisjon. Det har bidratt til at det også ble lettere å være kreative for musikerne han jobbet med, tror han.

Men selv om jeg hadde en visjon, har den formet seg i samarbeidet med disse fantastiske musikerne og produsenten

Og helhetstankegangen gjaldt også samarbeidet med produsent David Aleksander Sjølie og coverdesigner Maria Alzamora.

– Men selv om jeg hadde en visjon, har den formet seg i samarbeidet med disse fantastiske musikerne og produsenten, presiserer han.

Trommeslager Roger Johansen traff Svela på et improvisasjonskurs, der Johansen var lærer og Svela var elev. Svela angrer ikke på at han holdt kontakten. Det britiske orgelfantomet Ross Stanley kom han i kontakt med via felles venner. Dave Egde er med på saksofon.

Ny erfaring med låtskriving

– Hvordan blir låtene dine til, og hva var annerledes denne gangen?

– Vanligvis skriver jeg mens jeg spiller gitar, og famler nærmest i blinde. Jeg kommer over noe som høres fint ut, og jobber derfra. Denne gangen har jeg forsøkt å være mer konkret. Jeg laget noe som låt fint for meg, og hadde dessuten klare tanker om hvordan de andre instrumentene skulle underbygge det. Jeg laget demoer på alt, med trommemaskiner og hele pakka.

Nå blir det turné i Norge i juni, og i England til høsten. På grunn av at noen av bandmedlemmene bor i forskjellige land, blir det ikke noen releasekonsert før turneen.