Daniel Herskedal forteller at samarbeidet med Emilie Nicolas ga ham et nytt syn på sin musikalske verden.
Foto
Stein Hødnebø

– Hun åpnet nye dører i min egen forestilling om hva musikken min kunne være

Publisert: 31. mars 2022 kl 10.12
Oppdatert: 31. mars 2022 kl 10.12

Sammen slipper komponisten og tubaisten Herskedal og vokalisten Nicolas først singelen «Out Here», før et helt album er i vente. Med seg har de Eivind Aarset på gitar og Andreas Helge Norbakken på perkusjon.

– Samarbeidet begynte for noen år siden, da Nicolas lagde sin egen versjon av «The Mistral Noir», og kontaktet meg for å høre om det var greit. Skissen hun sendte åpnet nye dører i min egen forestilling om hva musikken min kunne være. Det var noe av det fineste jeg hadde hørt, og jeg merket med en gang at det var en kombinasjon jeg hadde lyst til å utforske, forteller Herskedal om hvorfor han begir seg inn i pop.

Sangene som er å høre på det kommende albumet, var opprinnelig et bestillingsverk til Jazzfest i Trondheim der «Out Here» var første sang han skrev.

– Det er en velkomst inn i vår musikalske univers der fire forskjellige verdener møtes. Emilies fantastiske stemme i front, Eivinds elektroniske klangverden og Helges klanglige og rytmiske landsby, og min musikalske signatur, sier Daniel Herskedal.

Flere priser og nominasjoner

Og den signaturen er særpreget – og etter hvert riktig så prisbelønt og -nominert. Ifølge pressemeldingen innledet han året med at «Harbour»-utgivelsen fra i fjor ble kåret til «Jazz Recording Of The Year» av britiske Presto Music. Det er andre gang han vinner denne prisen – forrige var for 2019-platen «Voyage».

Få uker senere kom beskjed om at han var nominert både til German Jazz Prize for årets beste internasjonale instrumentalalbum med «Harbour», mens Marja Mortensson Trios plate «Raajroe – The Reindeer Caravan», der han er med komponist og utøver, ble nominert til Spellemann.

Det vanket også en nominasjon til den amerikanske prisen kalt The Ambies (Awards for Excellence in Audios) for musikken han laget til podkastserien «9/12» somtok for seg konsekvensene av terrorangrepet. Der ble det pris for Herskedal i kategorien beste originalmusikk og såkalt musical supervision.

– At jeg skulle nå helt til topps på amerikanernes hjemmebane er over all forventning og fatteevne for meg. Det er første gang jeg lager musikk til en podkast, og dette er et stort steg for meg i retning av å komponere mer musikk for flere podkaster og ikke minst filmmusikk, sier Herskedal som ble fløyet inn av Amazon for å være til stede på prisutdelingen i Los Angeles nylig.