«Harvest» kommer i 50-års jubileumsutgave: – Et grunnstoff i musikkhistorien
– «Harvest» er liksom ikke noe som står seg, det er heller hvordan står verden seg i forhold til den, sier Lars Lillo-Stenberg – som kjøpte Neil Youngs legendariske album da det utkom i 1972 og står bak hyllestbandet Young Neils.
– Den gangen «Harvest» kom var det nok en hybrid. Dette at en ikke-countryartist i så stor grad innlemmet steelgitar i uttrykket sitt var egentlig litt rart den gangen. Nå er den plata blitt en selvfølgelighet, legger han til.
I NRK-serien «Sanger om Norge» (2014) fortalte Lars Lillo-Stenberg om hvordan han som åtteåring satt inni en 2CV utenfor Uranienborg kirke og hørte Neil Young for første gang. Da var han ulykkelig over at Beatles, som han var like opptatt av som Donald, var oppløst og følte at musikken var slutt.
– Jeg hadde mistet troen. Så skjedde et mirakel, jeg hørte «After the Gold Rush» med Neil Young, sier Lillo-Stenberg og kaller det «en nærmest sakral opplevelse». To år senere kom «Harvest»-skiven.
Allerede har deLillos-sjefen vært med på å feire «Harvest»-jubileet i Halden. For selve dagen med stor D var tilbake i februar.
Men på tampen av forrige uke kom beskjeden fra Neil Young : Han gir ut jubileumsutgaven av legendealbumet under tittelen «Harvest (50th Anniversary Edition)». Det slippes 2. desember og inneholder tidligere uutgitt materiale, BBC-opptak fra 1971, dokumentaren 'Harvest Time', en jubileumsbok med tidligere upubliserte bilder med mer.
– Jeg tror det blir til 90 prosent gamle fans og 10 prosent nye lyttere. i De ti prosentene kan det jo av og til være folk som aldri har sjekket den ordentlig ut, folk som for eksempel alltid har hørt mest på Dylan og andre ting. Jeg har det hvert fall slik, at noen klassikere har jeg aldri rota meg til å høre på. Og en slik utgivelse kan kanskje inspirere til å ta seg sammen, funderer Lillo-Stenberg.