Musikk- og kulturfestivalen Miniøya avholdes i Tøyenparken i Oslo.
Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB

Firedobler leien til Oslo-festival: – Hårreisende

Publisert: 22. april 2022 kl 15.19
Oppdatert: 22. april 2022 kl 15.19

– Vi vil ingen av delene, sier Solveig Riiser, daglig leder i Miniøya, om å måtte gjøre kutt i tilbudet eller øke billettprisene som følge av økte leiepriser.

Den populære barnefestivalen som avholdes i Tøyenparken i mai eller juni hvert år ba i 2021 Bymiljøetaten om en kontrakt for leie av parken til Miniøya 2022-2024. Dette ba de om fordi de har en trang festivaløkonomi og derfor søker mest mulig forutsigbarhet. 

Miniøya ble sist arrangert i 2019, og Riiser omtaler de to siste årene som «to tøffe år» med periodevis permittert stab.

– Miniøya har klart seg, men den økonomiske situasjonen har vært svært uforutsigbar.

Ber om hjelp fra byrådet

Bymiljøetaten sendte Miniøya et utkast til kontrakt for perioden, og i den forbindelse fremkommer det at Bymiljøetaten har bedt om en ekstern vurdering av «normal markedsleie» av bruk av Tøyenparken som festivalområde for barn og unge.

Foto
Daglig leder for Miniøya, Solveig Riiser, fortviler etter beskjeden fra bymiljøetaten i Oslo. Foto: Knut Neerland

– I denne vurderingen har Bymiljøetaten blant annet lagt til grunn det de mener er det økonomiske potensialet for arrangementet, og på bakgrunn av denne vurderingen har de landet på hva de syns en rimelig pris å betale for to festivaldager i Tøyenparken. Den nye prisen betyr en økning på 275% fra den prisen vi betalte i 2019, forteller Riiser KulturPlot.

Vi driver festivalen på idealistiske vilkår, og budsjettet er stramt.

Som følge av dette ber Minøya nå om hjelp fra byrådet. Det var Dagsavisen som først omtalte saken.

– Den økningen Bymiljøetaten forespeiler oss er det ikke rom for i våre budsjetter, så da må vi enten kutte et sted eller øke billettprisene. Heldigvis har vi fått kulturbyråd Omar Samy Gamals utvetydige støtte.

Gamal uttalte i Dagsavisen torsdag at det ikke er politisk vilje bak den foreslåtte økningen.

Driver festival på idealistiske vilkår

Miniøya mener Bymiljøetaten har overvurdert Miniøyas markedsverdi betydelig i denne vurderingen.

–  Vi driver festivalen på idealistiske vilkår, budsjettet er stramt, og det er kostnadskrevende å rigge og gjennomføre festival, sier hun til KulturPlot, og legger til:

– Vi hyrer inn profesjonelle kulturprodusenter, betaler kunstneriske honorar innenfor satser, og vi gir unge lovende og etablerte et nytt publikum. Med barn og unge som målgruppe tjener vi penger på sukkerspinn og pølser, ikke på øl som de store festivalene gjør. Vi legger vekt på å tilgjengeliggjøre festivalen for de med lav betalingsevne ved at vi tilbyr over 1000 billetter til aktører som Røde Kors, Fattighuset, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. I tillegg legger vi stor vekt på å prise billettene med tanke på at publikummet vårt ikke kjøper bare én billett, de kjøper billetter til hele familien.

At en etat mener at de skal tjene penger på et arrangement for barn og unge er hårreisende.

Miniøya har nå bedt om et møte med Bymiljøetaten for å få svar på hvorfor etaten krever markedsleie. For 2022 har festivalen fått leiefritak, som del av Oslo kommunes satsing på å få opp aktiviteten i byen etter koronapandemien.

Foto
Arif er blant artistene som skal opptre på Miniøya i år. Audun Braastad / NTB

– Vi bidrar på vår måte til å gjøre Oslo til en attraktiv by å vokse opp i. Kulturetaten og Kulturrådet støtter festivalen med drifts- og arrangørstøtte, men med den økningen vi er forespeilet fra Bymiljøetaten vil 1/3 av støtten fra Oslo kommune v/Kulturetaten gå direkte tilbake til kommunen. At en etat mener at de skal tjene penger på et arrangement for barn og unge er hårreisende.

I en epost til Dagsavisen skriver pressevakt Bård Eion Flaen i Bymiljøetaten følgende:

«Bymiljøetaten plikter i henhold til tildelingsbrevet å ta markedsleie for utleie. Etaten har fått utført en vurdering av pris for Miniøya. Tilsvarende er for eksempel gjort for Voldsløkkka. Miniøya vil på bakgrunn av dette få en økt leie fra og med 2023. For 2022 får de gratis leie som et tiltak for å få i gang igjen aktivitet etter pandemien».

Etablert festival

Miniøya startet i 2010, fra starten et datterselskap av Øyafestivalen, siden skilt ut fra Øyafestivalens europeiske eierselskap Superstruct.

En rekke av Norges fremste artister har opptrådt på Miniøya, blant andre Marcus & Martinus, Sondre Lerche og Maria Mena, men også internasjonale navn som Bob Hund.

Under årets festival, som finner sted fra 11. til 12. juni, opptrer blant andre Malin Pettersen, Daniela Reyes, Arif og Hedvig Mollestad.