Festivalsjef for Kongsberg Jazzfestival: – Vi er inne i et gjenoppbyggingsår, mer enn et gjenåpningsår
Den relativt ferske festivalsjefen skal for første gang arrangere en fullskala jazzfestival i Kongsberg til sommeren. Da hun overtok ansvaret for festivalen på tampen av 2020, måtte hun planlegge å arrangere en festival sommeren 2021 med en rekke restriksjoner.
Kongsberg Jazzfestival var en av få norske festivaler som gjennomførte på tross av pandemi. I fjor hadde de 40 konserter på hovedprogrammet og like mange gratiskonserter fordelt på 12 spillesteder i byen.
– Det ble større enn vi hadde tenkt, men innenfor alle restriksjoner. Det var en kjempekrevende sak å manøvrere seg fram til hvilken festival det kunne bli i fjor sommer.
Hun måtte finne en balansegang mellom det å være offensive og levere på samfunnsoppdraget til festivalen, samtidig som hun måtte unngå å være dumdristige og legge til rette for massespredning av koronasmitte.
– Det var krevende. Det var usikkerheter rundt økonomien i fjor, men der fikk vi etter hvert en trygghet om at det ville bli kompensasjonsmidler tilgjengelig.
Fullskala festivalsommer
Menes har for første gang hatt ansvaret for enn fullskala jazzfestival i år. Hun synes det er deilig å ikke måtte forholde seg til restriksjoner og kunne planlegge for at det skal være full fart igjen.
– Jeg tror mange lengter etter festivalopplevelsen som vi skal gi til sommeren. Det er kjempegivende å holde på med, samtidig er det fremdeles ikke et normalår. Vi er inne i et gjenoppbyggingsår, mer enn et gjenåpningsår.
Hun mener det er flere elementer som gjør at ting ikke kan betegnes som fullstendig «normalt» igjen.
– Mange arrangører kjenner på en usikkerhet og frykt rundt publikums atferd og endrede vaner. Kulturlivet må jobbe med å snu eller fornye vanene folk har etablert de siste to årene. Det kommer nok til å ta litt tid.
Samfunnet opplever nå en ketsjupeffekt av arrangementer. Mye skal skje i løpet av få måneder.
– Det er enormt mange arrangementer som skal gjennomføres på noen få måneder. Alle private sammenkomster som har blitt usatt skal arrangeres i år og alle vil ut og reise igjen.
Sliter med frivilligheten
Store deler av kultur-Norge sliter med å rekruttere nok frivillige til å få gjennomført festivaler og konserter. Kongsberg Jazzfestival er en snart 60 år gammel festival som er tuktet på frivillighet.
– Grasrota står sterkt i Kongsberg og vi har mange lojale frivillige. Vi har en stabil kjerne, men vi kjenner på utfordringen med å skulle rekruttere flere enn kun kjernen av frivilligheten. Vi er avhengig av et viss tilsig av frivillige hvert år. Det finner vi mer krevende i år.
Likevel tror Menes at Jazzfestivalen har et bedre utgangspunkt enn mange andre festivaler.
– Jeg tror vi må rigge oss litt annerledes fremover og tenke på hvordan vi kan ivareta den sterke frivillighetskulturen og jobbe mer systematisk med rekruttering av frivillige.
Salget av selve billettene til festivalen har vært variert. Noe selger de bra på, mens andre ting gått litt tregere. I år har det tatt litt lenger tid før salget har kommet skikkelig i gang, men hun ser et tydelig oppsving nå som festivalen nærmer seg
– Vi har budsjettert med et lavere billettsalg i år fordi vi er inne i en gjenoppbyggingsfase. Vi ser dette året i sammenheng med de to foregående årene. Vi kan ikke tenke at dette er et normalår, men vi skal fremdeles selge mange billetter.
Tregere på avtrekkeren
Menes er veldig spent på hvordan billettsalget vil gå, men er optimistisk. Festivalen har jobbet i mange år med å få opp forhåndssalget.
– Vi hører at folk bestemmer seg senere og at vi kanskje vil oppleve mer salg tettere på arrangementet. Det er litt uheldig. Vi blir mer sårbare for vær og vind. Fremover må vi jobbe med å snu kjøpemønsteret til folk.
– Jeg er likevel optimistisk frem mot årets festival, og merker at det er store forventninger i byen og mye positiv mobilisering rundt festivalen nå. Jeg tror det endelig begynner å gå opp for folk at det faktisk blir festival igjen!
– Det er ikke rart at folk har endret vanene sine. Det har vært to år der det ikke har skjedd noe som helst. I stedet for å sitte å klage over det, må vi tenke at vi har en kjempejobb med å bygge opp tillit blant publikum igjen.
Hun mener det er viktig at myndighetene forstår at dette er et krevende år for kultursektoren.
– Jeg er spent på hvordan festival-Norge ser ut etter denne sesongen.
Reisekaos
Mange reisende, redusert kapasitet på flyplassene og streik gjør at det er kaos på mange europeiske flyplasser. Flere av artistene som skal opptre på Jazzfestivalen kommer med fly fra Europa og resten av verden til Oslo Lufthavn.
– Vi er spente på reisekaoset som er spådd til sommeren. Dette er en problematikk vi jobber med nå.
Flere av artistene kommer dagen før de skal opptre, men Menes er innstilt på at festivalledelsen må gjøre noen avveininger underveis.
– Vi skal gjøre en kost-nytte-analyse om vi skal gå inn med mer penger for å sikre nye reiser for å ha slingringsmonn eller om vi skal vurdere erstatningsnavn. Det blir ekstremt nervepirrende.
I fjor kjørte de en helnorsk festival og det er fremdeles ganske mange norske navn på plakaten i år.
– Det er jeg nesten litt glad for nå. Men vi har mange internasjonale navn innenfor jazz-delen av programmet. Vi har mange bookinger som vi har hatt med oss lenge som har blitt flyttet siden 2020. Jeg håper virkelig ikke vi må forflytte enda flere konserter.
Sponsorkonflikt
– Hvilke forventinger har du til årets festival?
– Jeg gleder meg veldig til å kjenne på energien som bygger seg opp i forkant av festivalen. Byen blir mer og mer klargjort for festival. Vi tar i bruk hele byen og vi ønsker å vise folk at vi er tilbake og minne dem på hvor gøy det er med festival.
I midten av februar i fjor ble det kjent at den tradisjonsrike jazzfestivalen på Kongsberg hadde avsluttet et mangeårig samarbeid med hovedsponsor Kongsberg Gruppen.
Det ble grunngitt med at festivalen har slitt med å få artister på grunn av samarbeidet. Men dette skapte store lokale protester.
– Hvordan er situasjonen etter konflikten i fjor?
– Det er ro i leiren. Men det er en sak jeg aldri har vært noe glad for at oppstod i utgangspunktet. Saken har vært veldig uheldig for festivalen og byen fordi det ble så steile fronter i konflikten. Jeg opplevde at festivalen ble tillagt en del politiske holdninger som overhodet ikke stemmer. Vi er ingen politisk aktør.
Menes og festivalen er ferdig med saken, men den dukker opp i ny og ne.
– Kongsberg Gruppen er ikke sponsor lenger. De valgte å ikke videreføre sponsoratet i fjor høst. Festivalen ønsket å komme frem til en løsning som kunne fungert for alle parter og det håper jeg vi kan få til på sikt.
Har overblikk
– Hvordan er det å lede en stor festival og sikre at alt skal gå på skinner?
– Nå får jeg prøvd meg for første gang i år på en fullskala festival, selv om det var en god test i fjor også. Jeg er heldig som har et kjempebra apparat med meg. Å ha gode folk rundt seg er det viktigste man har som festivalsjef. Jeg har en veldig god og rutinert stab av ansatte og frivillige gruppeledere som styrer hver sine områder på festivalen.
Menes mener det er viktig at hun som festivalsjef ikke sitter med alle operative detaljer. Hun må kunne jobbe med å ha et overblikk, og kunne være vertskap for alle som kommer til festivalen.
– Hva gleder du deg mest til i sommer?
– Jeg gleder meg mest til de siste par dagene før festivalen begynner, når alle frivillige er på plass og vi har det første allmenmøte for alle frivillige og man kjenner energien komme og ser at scener og ulike rigg, dekor og pynt kommer på plass i hele byen. Den følelsen gleder jeg meg mest til.