Foto

Hvorfor er bare 2 av 10 låtskrivere kvinner? Det diskuterte dette panelet under by:Larm. Fra venstre: Moderator Siri Haugan Holden (Daglig leder i Balansekunst), Odd Harald Jensen (A&R i Arctic Rights Management), Sofie Søndrevik Sæther (Program Director i JM Norway), artist Amanda Delara og Sira Berry (Senior Editor i Spotify). Foto: Bård Andersson.

Få kvinnelige låtskrivere: Hindres av menn med makt

Publisert: 15. september 2022 kl 15.41
Oppdatert: 15. september 2022 kl 15.41

­Da TONO presenterte sin undersøkelse, som viste at bare 2 av 10 låtskrivere er kvinner, ringte alarmklokkene og tiltak ble satt i gang.

På en konferanse på by:Larm torsdag kunne kommunikasjonsdirektør Willy Martinsen i TONO fortelle at disse tallene dessverre ikke er spesielt dårlige, sammenlignet med andre land.

– I Storbritannia er det 17 prosent, og i Tyskland er det bare 13 prosent av låtskriverne som er kvinner, sa han. 

Kvinnene er underrepresentert i låtskrivingen også i de fleste andre institusjoner, og vi vet ikke hvorfor det er slik, la han til. Et lite lyspunkt kan det likevel være at 27 prosent av TONOs nye medlemmer er låtskrivere.

LES OGSÅ: TONO-undersøkelse: Bare 2 av 10 låtskrivere er kvinner

Produsentene tar mer av kaka

Panelet som diskuterte problemet bestod av Sira Berry fra Spotify, artist Amanda Delara, Sofie Søndrevik Sæther fra JM Norway og Odd Harald Jensen fra Arctic Rights Management. Moderator for debatten, Siri Haugan Holden fra Balansekunst, forteller at 20 prosent har vært «the magic mark» helt siden hun kom inn i bransjen for seks år siden.

– Det er fint å se at tallet på nye TONO-medlemmer nærmer seg 30 prosent, sier hun.

Sira Berry fra Spotify påpeker at årsakene til kvinnenes underrepresentasjon er sammensatte, og at de handler om både systemiske og historiske tradisjoner.

– På grunn av dette har mange kvinner problemer med å si nei.

– Det er viktig at disse strukturene identifiseres. Det er mange mennesker involvert mellom låtskrivingen og utgivelsen av en sang. En trend som har økt de siste årene handler om at mange personer enn tidligere blir kreditert som låtskrivere, forklarer hun, og stiller spørsmålet om hvem som sørger for at krediteringen deles i etterkant, hvorfor og hvordan.

– De fleste produsentene er menn, og det er en kjensgjerning at produsentene blir kreditert stadig oftere.

– Produksjon og arrangering er jo noe annet enn låtskriving. Er dette en sunn utvikling, spør KulturPlot fra salen

– Det er en utvikling som har kommet for å bli, sier Berry.

– Den økte bruken av datamaskiner i musikken kan være en årsak til denne utviklingen, sier Odd Harald Jensen.

– Alle produsenter har makt. Hvis produsentene bruker makten til å påta seg flere roller, er dette ikke en sunn utvikling, sier Sofie Søndrevik Sæther.

Menn med makt i studio bør tenke over hvordan de bruker den

Hun påpeker også at kvinnelige artister må bekjempe myter, og at det finnes uskrevne regler i bransjen som de hittil har forholdt seg til.

– Mange kvinnelige artister hører stadig at folk ikke tror at de skriver låtene sine selg, selv om de gjør det. Dessuten finnes det en uskreven regel om at det er produsenten som leder innspillingene. Mange kvinnelige artister føler kanskje seg ukomfortable med å ta føringen når de skal spille inn låtene sine, der de befinner seg i studio, sammen med en rekke menn. De gangene studioet er fullt av kvinner, kan de ha mer selvtillit. Menn med makt i studio bør tenke over hvordan de bruker den.

Foto

Bare 2 av 10 låtskrivere er kvinner, viser TONOs undersøkelse. Her forteller kommunikasjonsdirektør Willy Martinsen om utviklingen under seminaret på by:Larm. Foto: Bård Andersson.

Amanda Delara påpeker at virkeligheten ikke alltid er svart / hvit. Det finnes også mange flinke kvinnelige produsenter.

– Likevel har jeg befunnet meg i situasjoner der jeg ikke følte meg komfortabel. Men det er heldigvis også mange flinke menn som ikke misbruker makten sin, sier hun.

Sæther mener at det er viktig at vi både støtter og utdanner flere kvinnelige produsenter. Det vil føre til både større bredde og bedre kvalitet innen yrkesgruppen, mener hun.

Spotify med nøkkelrolle

Jensen påpekte at Spotify har en viktig rolle, og at det er viktig at de trekker frem kvinnelige artister.

– Det burde dere gjøre med de kvinnelige produsentene også, sa han til Berry.

Sira Berry forteller at Spotify samarbeider med ulike organisasjoner om likestilling i musikk.

– I Norge gikk antallet kvinnelige produsenter ned i 2021, mens antallet låtskrivere gikk opp. Det viser seg at denne utviklingen varierer fra år til år. Vi har laget spillelisten «Created By Women», der alle låtene er 100 prosent skrevet og produsert av kvinner. Den spillelisten går meget bra.

I Danmark, som er markedet Berry kjenner best, gjennomføres kurs og camps for lovende talenter. 100 kvinner deltok i år, forteller hun.

– Vi lytter til grasrota. Det er viktig at talentene får en mulighet til å bli lagt merke til. Når det gjelder likestilling er det et tema som gjennomsyrer organisasjonen vår, og som vi har mål på. Vi ønsker å representere kvinner og å skape rollemodeller, sier Berry.

Odd Harald Jensen forteller at Arctic Rights Management har 30 prosent kvinnelige rettighetshavere. For fire år siden var tallet 23 prosent.

Må tenke produksjon

Ifølge Sæther er det viktig at kvinnelige artister bør tenke mer produksjon.

– De må se på seg selv som produsenter av musikken de har skrevet. Pengene er et viktig aspekt. Kvinner vil tjene mindre penger, dersom mannlige produsenter skal ha en del av kaka. Det samme gjelder låtskrivingskrediteringen. Rett person skal ha inntektene fra låta.