Det er fem år siden Egil Olsen ga ut sitt forrige album med original musikk. Det må pandemien ta mye av skylda for.

Foto

Promo

Egil Olsen: – Pandemien hjalp meg med å utvikle meg som musiker

Publisert: 2. november 2022 kl 15.35
Oppdatert: 2. november 2022 kl 15.36

­Egil Olsen ser på verden ovenfra på sitt nye album. Det innebærer både melankoli, humør og skråblikk. Musikalsk ønsket han at plata "Big Babies" skulle bli mer jazzete enn musikken han tidligere har gitt ut. Studio på Gidske var booket i 2020, og turné var booket. Så kom pandemien.

– Alt ble avlyst, så jeg begynte å lage plata alene. Etter hvert fikk jeg møtt bandet sporadisk, men det ble en annerledes prosess. Resultatet har også blitt annerledes enn jeg så for meg. Det ble litt andre låter som havnet på plata, utdyper Olsen.

Utviklet seg

Han forteller at planen var å lene seg mer på bandet, ettersom han ønsket å dykke inn i jazz-landskapet.

– Jeg er jo ingen jazzmusiker, selv om jeg ønsket et jazzete sound. Derfor satt jeg og knota i to år. Det lærte jeg faktisk mye av, og nå forstår jeg musikken bedre. Jeg har øvd og øvd, og laget ny musikk. Jeg har fått bedre tid til å "komplisere" musikken.

– Hvordan går du frem når du skriver musikk?

– Det varierer veldig. Jeg har et studio hjemme, fullt av gamle instrumenter. Jeg ser dessuten på studioet som et eget instrument. Enkelte låter startet med trommer, andre med bare en låttittel, mens en annen låt kom til meg mens jeg satt på en benk uten et instrument tilgjengelig. Det er den første musikalske idéen som trigger det hele, forklarer han.

Låta "Oh Deer" er basert på en sann historie. Det vil si, hjorten Olsen synger om døde ikke, men ble bare stående foran bilen.

Vanskelig og viktig

Tekstene er viktige for Egil Olsen. Og vanskeligst. Produksjonen hans hadde vært langt større, dersom han ikke hadde brukt så mye tid på tekstene, tror han.

– Tekstene betyr mye for meg. Det er også viktig at albumet kan sees på som et helhetlig verk. På "Big Babies" ser jeg på verden ovenfra, litt gud-aktig. Så tok jeg noen steg tilbake. Det var en ny vinkel for min del, sier han.

Det er mulig å registrere at Egil Olsen er glad i Tom Waits på dette albumet, selv om han også har andre inspirasjonskilder.

– Jeg er glad i Waits, men også i andre alternative musikere som låter mer jazz. Som for eksempel jazzpianisten Mose Allison. Jeg så en konsert med ham før han døde, og låtene resonnerte med meg. Han hadde også humoren og skråblikket. Jeg liker også Norah Jones.

Planene fremover handler om en turné i november, med bandet på plata. Så blir det solokonserter.

– Jeg håper på mer action neste år, avslutter Egil Olsen.

Plata "Big Babies" kommer 11. november.