Foto

dMonroe kjempet seg gjennom kreftsykdommen. Arbeidet med albumet «Off Stage» var god hjelp i prosessen. Foto: Birgitte Slåtten.

dMonroes nye album: – Ble terapi for komme meg igjennom en tung periode med kreftsykdom

Publisert: 27. oktober 2022 kl 14.14
Oppdatert: 27. oktober 2022 kl 14.19

­dMonroe er vokalist, pianist og komponist, og har prosjektbandet dMonroe's crew. Bak artistnavnet finner vi Dorota Anastazja Monroe Mentzoni.

Da kreftsykdommen kom ble hverdagen svært krevende for dMonroe. Hun hadde gått svanger med låter til et nytt album i flere år allerede, men det var ikke snakk om at sykdommen skulle stoppe henne. I stedet brukte hun musikken til å komme seg igjennom den krevende situasjonen.

– For meg ble det terapi for å komme meg igjennom en lang, vanskelig periode. Det handlet blant annet om å kunne verdsette det normale, og at livet er godt når det er helt vanlig. Det har vi lett for å glemme, sier hun.

Låta «Sunsmile Waltz» hadde hun hatt i hodet i fem år.

– Både plata og flere av låtene hadde jeg i meg i lang tid før plata kom ut. Så har noen av låtene kommet gradvis, forklarer hun.

Jazz med mye attåt

Musikken til dMonroe kan beskrives som jazz som av og til berører sjangeren klassisk musikk. Men det er mye annet her som man både drar kjensel på, og «får fot» av. «Talkless Samba» høres ut som brasiliansk samba fra noen tiår tilbake. Singelen «I Will Be A Millionaire» er funky og jazzete hiphop, der Jonas Jansen rapper. «I Don't Care», som åpner albumet, starter som tungrock, går over i jazzrock og blir pianobasert, før den igjen rockes opp.

– «Off Stage» er tittelen på både plata og én av låtene. Har tittelen med sykdommen din å gjøre?

– Definitivt. Man blir på en måte feid av scenen når sykdommen kommer krypende. Så føles ting ekstremt hvis man kjenner etter. Likevel er det fullt mulig å bygge seg opp igjen.

– Det ligger jo en personlig opplevelse bak mange av låtene på dette albumet. Hvordan går du frem generelt når du skriver låter? 

– Jeg har ingen fast oppskrift. Stort sett er jeg et følelsesmenneske, og ting kommer ofte gratis. Jeg kan sitte ved pianoet og lete etter noen akkorder, som jeg deretter ønsker å finne harmonier til, eller vice versa. Prosessen kan ta flere måneder. Låtene kan være inspirert av mine forbilder, eller av hendelser jeg opplever eller har observert.

Foto

dMonroe på scenen. Foto: Birgitte Slåtten.

– Kan du nevne noen av dine forbilder?

– Chick Corea og Esperanza Spalding. De har hele pakka. Diana Krall er også fantastisk. Så må jeg nevne Stravinsky og min landsmann Chopin (dMonroe er opprinnelig polsk, journ.anm.)

Startet sent

Debut-albumet til dMonroe, som den gangen kalte seg Dorota, kom i 2016, og hadde et annet uttrykk.

– Den gangen var fokuset på kjærlighet og latinske rytmer, sier hun.

I dag er dMonroe så frisk som hun kan bli, forteller hun. Hun jobber fulltid som barneskolelærer. 58-åringen startet musikksatsingen for bare ni år siden.

– Jeg møtte pianist Linda Løvland på en korreise . Vi hadde mye til felles, og jeg fortalte henne at jeg hadde en låtskisse. Rett etter dette møtte jeg trommeslager Antonio Torner. Vi har holdt sammen siden.

I ettertid har bassist Fermin Fortiz kommet til, i tillegg til gjestemusikerne som deltar på plata.

28. oktober blir det releasekonsert på Connect i Lillestrøm Kultursenter. Planene fremover handler blant annet om låtskriving, men først og fremst til andre prosjekter, forteller hun.

– Jeg skal skrive ferdig låter. Det er argentisk tango for bass. I tillegg har jeg lyst til å lage noe for barn, noe jazzete. Så skal vi spille konserter. Det er deilig å være tilbake, avslutter hun.