Carl Petter Opsahl feirer 40 år som artist med nytt album
Den tidligere gatepresten har 40 år som klarinettist, fem soloutgivelser i kofferten og flere utgivelser med kjente norske artister gjennom årene.
Med seg på laget har han de kritikerroste musikerne Ellen Brekken og Oddrun Lilja Jonsdottir som setter sitt spesielle preg på lydbildet. Albumet «Kyrkja» befinner seg i krysningspunktet mellom jazz og folkemusikk, og byr på alt fra melankolske og ettertenksomme spor, til glade og livsbejaende låter.
Kombinasjonen av gitar, bass og bassklarinett skaper et varmt og behagelig lydbilde, hvor det er rom for følelser og ettertanke. Albumet «Kyrkja» skal passe kalde, mørke høstkvelder og ikke minst adventstiden, som et alternativ til den klassiske julemusikken.
– Musikken er en grunnleggende måte for meg å uttrykke meg på. Gjennom den formidler jeg det som er viktig for meg: håp, mot, glede, og ikke minst trøst. Gjennom albumet prøver jeg å formidle viktigheten av å ikke gi opp når man står i motvind, og alltid huske å vise empati og omtanke for andre mennesker, da man sjelden vet hva som virkelig foregår bak fasaden. Jeg håper dette albumet kan være med på å gi lytteren en følelse av trygget og ro, selv når verden virker hektisk og kaotisk. Derfor tenker jeg også at denne plata kan passe fint i adventstiden og i jula, forklarer Carl Petter Opsahl.
Hver av låtene på albumet er inspirert av mennesker han har møtt på veien gjennom livet, både som musiker og gjennom hans arbeid som gateprest.
– «Kyrkja» er en samling musikalske historier fra livets ytterkant. Her er låter om papirløse flyktninger, om mennesker i fengsel, om sult, sorg og savn. Men dette er også slåtter om livstro og mot, om mennesker som midt i fortvilelse og maktesløshet ikke gir opp. Her er også et par slåtter knyttet til advent og jul, som «Blant dronninger og profeter» og «Krybbeheilagt». Albumet består av historier som rett og slett har gjort kraftig inntrykk på meg gjennom mitt arbeid som gateprest, forteller Carl Petter Opsahl.
Men det er ikke bare triste historier på denne plata.
– En annen låt er tilegna en lærer jeg har hatt, og som jeg er veldig glad i, Halvor Moxnes. Og et par låter er inspirert av arbeidet blant fattige tilreisende som jeg har delt masse musikkglede med. Det er også en julespringleik med på dette albumet, den heter «Krybbeheilagt», og er inspirert av spelemannen Hans W. Brimi.
Albumet «Kyrkja» er Carl Petter Opsahls sjette soloutgivelse, og med den feirer han 40-årsjubileum som profesjonell musiker.
– Det er noe som jeg ikke har tenkt så mye på under innspillingen, men som har blitt tydeligere nå i utgivelsesprosessen, og det er at jeg i år har vært profesjonell musiker i 40 år, nesten to tredeler av livet mitt. Albumet er på ingen måte en oppsummering, snarere et veiskille. Jeg har fått vært med på mye, spilt over store deler av verden, med topp musikere i ulike sjangere. Men det er ingen grunn til å hvile på laurbærene. Tvert imot er det nå det gjelder. Dette albumet er en ny begynnelse, forteller han.
Navnet «Kyrkja» kommer av det greske ordet, «kyriakon», som betyr «det som hører Gud til». Carl Petter Opsahl forklarer at tittelen på albumet henger sammen med hans erfaringer som gateprest:
– Jeg har jo gått ut på gata og møtt kirka der. Kirka er ikke nødvendigvis en bygning, eller det som er inne i den, eller alle som føler at de er en del av den. Kirka er noe som skjer, noe som skjer mellom mennesker, på gata, i naturen, i livet. Alt liv er hellig og hører sammen og hører Gud til, avslutter den plateaktuelle presten.