Foto

Quatuor Bozzini sammen med komponister og mentorer i Composer's Kitchen. Foto: Signe Luksengard

Bozzini-kvartetten premierer unge norske komponister

Publisert: 1. november 2022 kl 15.55
Oppdatert: 2. november 2022 kl 10.39

– Det er ganske unikt å få mulighet til å jobbe så inngående med musikken sin sammen med et ensemble over et så stort tidsperspektiv, sier Anders Hannevold (30) til KulturPlot.

Han er en av fire unge komponister fra Canada og Norge som i løpet av det siste året har deltatt på Bozzini-kvartettens årlige utviklingsprogram for unge komponister, Composer’s Kitchen.

Arbeidsverkstedene har funnet sted i Montreal i Canada og i Oslo, hvor komponistene har utviklet verk i samarbeid med strykekvartetten og to mentorer; komponistene Nils Henrik Asheim og Cassandra Miller. 
 
Tirsdag 1. november avsluttes prosjektet med konsert i Tøyen kirke hvor Bozzini urfremfører de fire verkene. 

Verdien av tid

Hannevold trekker frem tiden deltagerne har fått med kvartetten, som noe av det mest verdifulle i programmet. Under samlingene har deltagerne samarbeidet med kvartetten daglig. Det har åpnet for muligheter som ikke ville vært der ellers.  

– Vanligvis er det gjerne sånn at man har et par, tre øvinger, så er det konsert. Tidsperspektivet her har gjort det mulig å gå i dybden av elementer som vanligvis ikke lar seg løse, sier han.

Ett av elementene er å kunne bruke kvartettens spesifikke kvaliteter i komposisjonene.

– Bozzini-kvartetten har mange gode kvaliteter, men en ting de er kjent for, er deres arbeid med små lyder og veldig delikate teknikker. Jeg har ønsket å kunne bruke styrkene deres i verket mitt, sier han.

Inspirert av japansk kalligrafi

Hannevold forteller at programmet har gitt mulighet til  eksperimentelle tilnærminger til partiturarbeidet.

– Gjennom det dype samarbeidet med kvartetten, har jeg kunnet tilpasse notasjonen til det jeg ønsker at musikken skal være. Jeg har tydd til andre løsninger enn det mer vanlige 5-linjesystemet, og lagt inn en kombinasjon mellom tekstinstruksjoner og grafiske markeringer av buen, sier han. 

Anders Hannevold
Foto

Anders Hannevold er en av to unge komponister fra Norge som er med i residensprogrammet Composer’s Kitchen 2022. Foto: Johanne Hidle

Verket hans, som Bozzini-kvartetten skal fremføre på konserten i kveld, heter «Bonnō», og tar utgangspunkt i japansk kalligrafi. 

– Jeg studerte japansk tradisjonsmusikk og kunstestetikk i Kyoto en periode. Det har satt spor i mye av det jeg driver med, inkludert dette verket som skal fremføres i dag. Det slo meg at det er mange knytninger mellom utøvende musikeres praksis og kalligrafipraksisen, som jo også er en kunstart. Det er en sånn «make or break» mentalitet, gjennom at man går inn i kunstneriske prosesser som krever mye fokus og presisjon, sier han. 

108 skadelige tanker i zen buddhisme

«Bonnō» er også begrepet for de 108 skadelige tankene i zen buddhisme som leder bort fra oppvåkning. 

– En litt morsom greie med mitt verk er at for å kunne utføre stykket, så må musikerne kvitte seg med Bonnō, altså disse skadelige tankene, siden de har så innfløkte oppgaver at de er nødt til å fokusere hundre prosent på det de skal gjøre, sier Hannevold.

Et fokus i programmet er at deltagerne skal ha en arena der de kan prøve ut ting de ikke har gjort før.

– Det er et mål for oss å utforske nye sider av vår kunstneriske praksis. Det er fire veldig forskjellige verk som kommer på konserten i kveld, sier Hannevold.

Konsertprogram

Anders Hannevold: Bonnō (2022)
James Lowrie: Endless Hold (2022)
Elise Macmillan: Spiral Noons (2022)
Christina Volpini: Flora (2022)