Foto

Barokk Boreal slipper ny utgivelse. Foto: Grappa.

Barokk Boreal blåser liv i glemt sangskatt fra 1600-tallet

Publisert: 8. september 2022 kl 09.14
Oppdatert: 8. september 2022 kl 09.14

­Barokk Boreals utgivelse er en innsats for å puste liv i denne mangfoldige musikalske arven. Her fletter de sammen 1600-tallsmelodiene fra folketradisjon og barokke notetrykk. 

Norden-stjerne 

Dorte, som hun også kalles, diktet åndelige sanger med utgangspunkt i melodier hun kunne fra før. Av brev hun har etterlatt seg går det fram at hun spilte klavikord og nedtegnet melodier på noter. Dorte samlet sangene i en bok, og sangboka gjorde stor lykke, i mange opplag. Hun ble hyllet som «sand Lær-Mesterinde», «den klare Norden-Stiærne» og «Nordens lys». Sangboka er faktisk den første melodisamlinga trykt her til lands, utgitt i 1678 under tittelen Siælens Sang-Offer.

Dorte-sangene ble høyt skattet i alle samfunnslag. Blant folk er Dorte-sanger holdt i hevd opp mot vår egen tid, noe de mange Dorte-melodiene i norsk folketradisjon vitner om. 

En ukjent melodiskatt 

I dag er Dorte så godt som gjemt og glemt. At hun står bak en av sin egen samtids mest rikholdige melodisamlinger, er det nesten ingen som vet. Dette har altså Barokk Boreal gjort noe med.

Barokk Boreal har hentet et knippe Dorte-melodier fra den eldste kjente utgaven av Dortes sangbok som fremdeles eksisterer, og fra folkelig overleverte melodier. I hver av Dorte-sangene veksler Barokk Boreal mellom 1600-talls melodiene etter 1600-tallets notetrykk og etter folkelig omsynging – bundet sammen av Barokk Boreals musikalske røde tråder og basslinjer. 

– Å få opp fra det barokke notetrykket en melodi som kanskje ikke finnes på noe annet papir – og så ligner den på folketonen Dorte-teksten har blitt sunget på! Det er stilig, sier bandet.

Barokk Boreal er et ensemble som bringer fram i lyset musikk og tekster fra norsk 1600-tall. Kvartetten består av to tidligmusikere: Cathrine Bothner-By (sang) og Ulrik Gaston Larsen (erkelutt), og to folkemusikere: Øyonn Groven Myhren (sang) og Vegar Vårdal (hardingfele, fele, bratsj). De har spilt konserter i nord og sør, laget forestillingene «Gammeldags julestue», «TI BUD», «Dortesanger», og plata «TI BUD i sanger av Petter Dass».